Reuters: Libertatea de circulatie a cetatenilor europeni in Marea Britanie va continua cel putin doi ani dupa Brexit
Brexit, Londra, Marea Britanie
Libertatea de circulatie a cetatenilor europeni in Marea Britanie va continua cel putin doi ani dupa Brexit, in baza acordului de tranzitie, scrie Reuters citand presa britanica.
Mai multi inalti oficiali din cabinetul premierului Theresa May, inclusiv ministrul de Finante Philip Hammond, au exercitat presiuni pentru o perioada de tranzitie menita sa apere economia si sa protejeze mediul de afaceri.
In baza planurilor lui Hammond, cetatenii UE vor putea sa intre liber in Regatul Unit pana la doi ani dupa iesire tarii din blocul comunitar, scrie The Times.
Potrivit The Guardian, care citeaza surse din Guvern, perioada de gratie ar putea fi de patru ani.
O purtatoare de cuvant a premierului Theresa May nu a comentat informatiile.
Prima runda propriu-zisa de negociere a iesirii Marii Britanii din UE s-a incheiat joi. Partile nu au reusit sa ajunga la compromisuri importante privind principalele domenii de discutii: drepturile cetatenilor, nota de plata sau granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
La sfarsitul celor patru zile de discutii de la Bruxelles, care s-au concentrat pe stabilirea pozitiilor in chestiuni-cheie, seful echipei de negociere a UE, Michel Barnier, a declarat ca exista o “divergenta fundamentala” privind modul de protejare a drepturilor cetatenilor UE care traiesc in Marea Britanie si a britanici din UE dupa Brexit.
El a insistat ca CEJ (Curtea Europeana de Justitie) ar trebui sa garanteze drepturile cetatenilor dupa Brexit. “Orice referire la drepturile europenilor implica supravegherea lor de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene”, a spus Barnier intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul britanic pentru Brexit, David Davis.
De asemenea, el a cerut mai multa claritate in legatura cu pozitia britanica privind nota de plata si granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
David a precizat, insa, ca s-au inregistrat progrese dupa discutii si ca intalnirile de saptamana aceasta, de la Bruxelles, au oferit “multe in legatura cu care sa fim optimisti”.
Oficialul a refuzat sa confirme ca Londra accepta in prezent ca va plati, in cele din urma, o suma la plecarea din UE. “Suntem o tara ce isi recunoaste responsabilitatile si drepturile internationale si vom incerca sa le exercitam pe toate in viitor”, a adaugat el.
Echipele de negociere au discutat despre drepturile cetatenilor, despre granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord si despre nota de plata.
UE a avertizat ca discutiile nu vor trece la subiectul relatiei comerciale viitoare dintre Londra si blocul comunitar pana cand nu vor fi facute suficiente progrese in privinta celor trei prioritati stabilite. Cele doua tabere se intalnesc in fiecare luna timp de patru zile.
Marea Britanie urmeaza sa iasa din UE la sfarsitul lui martie 2019, dupa referendumul din iunie anul trecut, cand majoritatea britanicilor au votat pentru Brexit.
Pe acelasi subiect: