Rasturnare de situatie in Scotia. Nicola Sturgeon, gata sa abandoneze planurile de a ramane in UE, pe fondul cresterii euroscepticismului
Scotia, independenta, Brexit
Premierul Nicola Sturgeon ar fi abandonat una dintre politicile cheie ale Partidului National Scotian (SNP), care prevedea readerarea Scotiei la Uniunea Europeana dupa castigarea independentei fata de Marea Britanie, la doar o zi dupa ce anuntate organizarea unui nou referendum, scriu jurnalistii de la The Telegraph.
Cotidianul britanic The Telegraph au dezvaluit, miercuri, ca Sturgeon ar fi ales sa renunte la acest proiect din cauza euroscepticismului in crestere din randul scotienilor, provincia urmand, in schimb, sa se alature Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), potrivit News.ro.
Presedinta SNP se teme ca politica de readerare a provinciei la blocul comunitar ar putea sa-i indeparteze pe cei 400.000 de alegatori scotieni care au votat pentru independenta in urma cu doi ani, dar au sustinut si iesirea Marii Britanii din UE. Acesti alegatori reprezinta pana la o patrime din cei care au votat initial pentru independenta Scotiei.
De asemenea, un sondaj arata ca doua treimi dintre scotieni isi doresc fie ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, fie ca blocul comunitar sa aiba puteri reduse in ceea ce priveste politica interna a Regatului Unit.
Conservatorii scotieni sustin, in schimb, ca planurile pentru organizarea unui al doilea referendum de independenta reprezinta mai degraba ”o confuzie totala” din partea SNP.
Anterior, Theresa May a sustinut ca nu a detectat niciun sprijin la Bruxelles pentru readerarea unei natiuni scotiene independente la UE. De asemenea, seful diplomatiei spaniole a avertizat-o pe Sturgeon ca scotienii vor trebui ”sa se aseze la capatul cozii” daca doresc sa revina in UE, intrucat Spania se opune unei ruperi a Regatului Unit.
Intrarea in Asociatia Europeana a Liberului Schimb, mai plauzibila decat aderarea unei Scotii independente la UE
Nicola Sturgeon a devenit peste noapte tinta unor atacuri extrem de dure din partea conservatorilor scotieni, care o acuza ca nu se bucura de majoritate in legislativ si s-a transformat intr-un Donald Trump.
Surse SNP au transmis ca premierul scotian crede in acest moment ca aderarea la Asociatia Europeana a Liberului Schimb reprezinta un scenariu mai realist dupa castigarea independentei Scotiei.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca scotienii vor fi nevoiti sa candideze din nou pentru a adera la alianta militara daca vor decide in favoarea independentei fata de Marea Britanie.
”Daca se intampla, atunci Marea Britanie va ramane in continuare aliata a NATO. Insa, o natiune noua si independenta va trebui sa candideze din nou pentru a adera si va fi decizia celorlalti 28 de aliati daca vom avea sau nu un nou membru al NATO”, a precizat Jens Stoltenberg.
Secretarul General a explicat ca castigarea independentei fata de Marea Britanie inseamna automat o iesire din NATO.
Premierul Nicola Sturgeon a anuntat luni ca va cere saptamana viitoare legislativului scotian sa o autorizeze in vederea organizarii unui nou referendum pe tema independentei Scotiei.
Sturgeon a anuntat ca va actiona rapid pentru a le oferi alegatorilor scotieni posibilitatea de a face din Scotia o tara independenta inainte de Brexit.
Alegatorii scotieni au respins in urma cu trei ani independenta provinciei prin referendum, insa Sturgeon a declarat ca decizia britanicilor de a pleca din UE a provocat o ”schimbare sau circumstante materiale” pentru independenta Scotiei.
Majoritatea scotienilor se opune independentei provinciei fata de Regatul Unit
O majoritate a scotienilor se opune independentei provinciei, arata un sondaj publicat miercuri. Potrivit acestui sondaj, publicat de cotidianul The Times, 57% dintre scotieni resping ideea unei despartiri de Regatul Unit.
Cercetarea a fost realizata dupa ce Sturgeon si-a anuntat luni intentia de a cere saptamana viitoare autorizarea Parlamentului scotian ca sa organizeze un referendum cu privire la independenta, la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019.
Scotia a votat cu 62% impotriva iesirii din Uniunea Europeana in iunie, cand 52% dintre britanici s-au pronuntat in favoarea Brexitului.
Sefa separatistilor scotieni din cadrul SNP repeta, incepand din iunie, ca o iesire din UE justifica organizarea unei noi consultari, dupa cea din septembrie 2014, in care tabara ”nu” a obtinut o victorie (55%). SNP spera ca, in cazul unei secesiuni, Scotia sa-si poata pastra legaturile stranse cu UE.
Premierul conservator britanic Theresa May a condamnat imediat acest proiect, care ”creeaza incertitudine in momentul in care tara trebuie sa se uneasca”. ”Independenta nu va insemna aderarea la Uniunea Europeana”, a avertizat ea marti. Comisia Europeana a confirmat ca Scotia va trebui sa-si depuna candidatura pentru a reintra in UE, in cazul in care se desprinde din Regatul Unit.
Pe acelasi subiect: