Raport: Brexitul este primul exemplu de economie avansata care respinge globalizarea, iar acest lucru ameninta proiectul european
Brexit
Victoria taberei pro-Brexit la referendumul prin care britanicii au votat majoritar pentru iesirea din Uniunea Europeana este 'primul exemplu' de economie avansata ce “respinge globalizarea”, mentioneaza raportul anual privind echilibrele geostrategice mondiale, prezentat, marti, la Londra, de Institutul International de Studii Strategice (International Institute for Strategic Studies - IISS).
Conform evaluarii expertilor care au intocmit documentul, votul britanicilor la referendumul din 23 iunie reprezinta cea mai substantiala schimbare geopolitica produsa in Europa 'intr-o generatie', iar aceasta ameninta viitorul proiectului european, slabind totodata coerenta sa strategica. In schimb, ca efect al Brexitului, Germania si-ar putea consolida pozitia de lider de facto al Uniunii Europene, scrie Agerpres.
In ceea ce priveste negocierile pe care Londra si Bruxelles-ul le vor purta pe tema conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar, studiul subliniaza ca interesul ambelor parti ar trebui sa fie desfasurarea unei negocieri strategice cu obiectivul dezvoltarii unei noi colaborari economice si politice.
“Brexitul va schimba UE la fel cum va schimba si relatia Marii Britanii cu Uniunea”, motiv pentru care va fi nevoie de un 'leadership extraordinar' din partea acestei tari, precum si din partea statelor 'cheie' si a Comisiei Europene si Parlamentului European pentru a se pune bazele unei noi relatii intre Marea Britanie si blocul comunitar, se remarca in studiul intocmit de centrul de reflectie londonez.
La modul general, printre factorii care au influentat anul acesta semnificativ ordinea mondiala raportul enunta avansul populismului in statele dezvoltate, respingerea globalizarii sau conflictele ce se perpetueaza in Orientul Mijlociu, cum este cel din Siria.
Pe de alta parte, evenimente precum implicarea Rusiei in conflictul sirian, activitatile Beijingului in Marea Chinei de Est sau interventia Arabiei Saudite si a Emiratelor Arabe Unite in Yemen ilustreaza afirmarea unei abordari tot mai individualiste in gestionarea solutionarii conflictelor.
“Multiplele seisme strategice au creat o situatie in care liderii mondiali se regasesc intr-o stare constanta de control a crizelor”, a mentionat in prezentarea raportului directorul IISS, John Chipman.
In cazul Uniunii Europene, nemultumirea crescanda a cetatenilor fata de guvernele lor, stagnarea economiei, valul de imigranti si criza refugiatilor au condus la cresterea popularitatii extremei drepte in mai multe tari.
Cat despre gruparea jihadista Stat Islamic, raportul face referire la pierderile pe care ea le-a suferit anul acesta pe campul de lupta si care i-au restrans teritoriile controlate, dar avertizeaza ca intre timp ea a capatat trasaturile unei miscari de gherila, care ataca prin surprindere atat in aceste teritorii, cat si la mare distanta.
De asemenea, expertul in securitate specializat pe problemele Orientului Mijlociu, Emile Hokayem, a estimat ca pentru conflictele din aceasta zona nu se intrevad in viitorul apropiat acorduri sustenabile si nici victorii militare totale in Siria, Irak, Yemen sau Libia, prin urmare problemele de natura umanitara cel mai probabil se vor amplifica.
Pe acelasi subiect: