Incep sa se adune efectele negative ale Brexitului. Bundesbank: Bancile de la Londra vor pierde accesul la piata comuna a UE. Serviciile financiare genereaza 12% din PIB-ul Regatului
Londra, Canary Wharf
Bancile cu sediul in Marea Britanie vor pierde accesul la piata Uniunii Europene dupa Brexit, exceptand situatia in care Marea Britanie va ramane membra a Spatiului Economic European (SEE), a avertizat luni presedintele Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Declaratia vine in contextul in care si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara saptamana trecuta, in cadrul discursului sau privind starea uniunii, ca UE respecta si regreta decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, avertizand totodata ca Londra nu va avea acces nelimitat la piata unica a UE daca nu le permite cetatenilor europeni sa circule in mod liber pe teritoriul sau.
In avanpremiera discutiilor cu privire la Brexit, Jens Weidmann a spus ca Marea Britanie va trebui sa faca parte din Spatiul Economic European (SEE) pentru a-si pastra asa numitul "drept de pasaport" care va permite bancilor britanice sa-si ofere serviciile in statele membre UE.
Spatiul Economic European (SEE) este un acord de asociere care pe langa cele 28 de state statele membre UE include si trei state non-membre UE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), dar care au acces la piata unica europeana in schimbul respectarii regulilor UE si acceptarii principiul liberei circulatii a cetatenilor UE.
"Drepturile de pasaport sunt legate de piata unica si vor inceta in mod automat sa mai fie valabile daca Marea Britanie nu va mai fi parte cel putin a Spatiului Economic European", a declarat Weidmann, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Cu toate acestea, aderarea la Spatiul Economic European si acceptarea principiului liberei circulatii a cetatenilor UE vor fi dificil de acceptat din punct de vedere politic pentru Marea Britanie. Guvernul de la Londra a promis ca va demara negocierile pentru iesirea Marii Britanii din UE dupa rezultatele unui referendum din luna iunie care a fost determinat, in parte, si de dorinta de a limita imigratia.
Drepturile de pasaport sunt un factor important care sta la baza pozitiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitura pentru industria serviciilor financiare, responsabila pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.
Premierul britanic, Theresa May a anuntat ca nu va cere declansarea articolului 50 din Tratatul de aderare la UE, care va marca inceputul discutiilor cu Bruxellesul pentru iesirea din UE, pana la finalul acestui an. De la debutul negocierilor va mai dura doi ani pana cand Marea Britanie va iesi efectiv din UE.
Presiuni pentru oprirea completa a liberei circulatii a cetatenilor UE in Marea Britanie
Theresa May este presata de o parte din membrii cabinetului sau pentru o retragere completa din piata unica si pentru oprirea completa a liberei circulatii a cetatenilor UE, lucruri care sunt incompatibile cu calitatea de tara membra a Spatiului Economic European. In schimb, alti oficiali, in frunte cu ministrul de Finante, Philip Hammond, precum si bancile britanice vor sa isi pastreze accesul la piata unica europeana, intr-o forma sau alta.
Presedintele Bundesbank a declarat ca se asteapta ca unele firme cu sediul in Londra sa isi mute sediul dupa Brexit, dar cu toate acestea a precizat ca nu va fi vorba de un exod in masa. "Fiind un centru financiar important si orasul care gazduieste sediile unor importante institutii de reglementare si supervizare, Frankfurt este o destinatie atractiva si noii veniti sunt bineveniti. Dar nu ma astept la un exod in masa de la Londra la Frankfurt", a declarat Jens Weidmann.
Potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori si debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate in evidenta care este miza pentru industria financiara britanica, daca bancile sale isi vor pierde accesul la piata UE.
In acelasi context, compania de recrutare DHR International a anuntat, luni, ca in urma votului privind iesirea Marii Britanii din UE, producatorii auto au relocat pozitiile de conducere de la Londra in Europa de Est, in special in Romania, Ungaria si Bulgaria
Stirea vine dupa ce Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a adresat un memoriu autoritatilor britanice in care si-a exprimat ingrijorarea privind impactul Brexitului asupra producatorilor auto, care ar putea fi obligati sa plateasca taxe si in Uniunea Europeana si in Marea Britanie. Renault, Daimler, Audi si Jaguar sunt printre companiile care si-au anuntat noi operatiuni in Europa de Est sau deja si-au infiintat fabrici aici.
Premierul britanic s-a consultat cu gigantii de pe Wall Street in privinta consecintelor Brexitului
Premierul britanic, Theresa May, s-a intalnit luni la New York cu lideri de pe Wall Street pentru a discuta despre consecintele Brexitului, au facut cunoscut doua surse apropiate dosarului sub acoperirea anonimatului, potrivit AFP, preluata de Agerpres.
Theresa May, in vizita la New York in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, a avut in program o serie de intalniri cu mediile americane de afaceri si in special cu conducatori ai unor firme avand interese directe in Marea Britanie, a spus una dintre surse.
Ea s-a intalnit cu responsabili ai unor institutii financiare, avand numerosi angajati in Marea Brtianie, printre care doua banci americane de afaceri, Goldman Sachs si Morgan Stanley. Theresa May a discutat printre altii cu Colm Kelleher, numarul doi de la Morgan Stanley, a informat a doua sursa.
Premierul conservator a mai avut intrevederi cu responsabili ai companiilor Amazon, IBM si fondului BlackRock, a adaugat aceasta ultima sursa, confirmand informatii publicate de Financial Times. Aceste intalniri, printre care o receptie, au avut loc la resedinta consulului Marii Britanii la New York, Antonia Romeo.
Contactata de AFP, Morgan Stanley nu a dorit sa comenteze, in timp ce Goldman Sachs a preferat sa nu raspunda.
Theresa May ar trebui sa declanseze Brexitul la inceputul lui 2017, iar procesul de iesire ar putea dura doi ani. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), decisa prin referendum in iunie, este susceptibila sa constranga firmele americane sa isi revada structura juridica pentru a continua sa faca afaceri liber pe piata unica europeana. O asemenea schimbare ar presupune transferul din Marea Britanie spre continent al activitatilor de brokeraj si bancilor de investitii, precum si al angajatilor lor din domeniu.
Cele cinci mari banci americane, care au la Londra peste 40.000 de angajati, au inceput deja sa discute cu autoritatile de reglementare din tarile europene despre procedurile de obtinere a licentelor si despre exigentele in materie de capital, au facut cunoscut in iulie mai multe surse bancare sub acoperirea anonimatului.
Lupta este stransa intre Frankfurt, Paris si Dublin ale caror avantaje si inconveniente sunt evaluate in statele-majore de pe Wall Street.
Pe acelasi subiect: