Putin anunță majorea salariului minim, de la 1 mai. Minimul pe economie din Rusia, de peste două ori mai mic față de cel din România
Rusia, ruble
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care în luna martie va candida pentru un nou mandat, a anunțat o majorare a salariului minim de la 1 mai 2018, decizie de care, potrivit liderului de la Kremlin, vor profita aproximativ patru milioane de persoane, informează, preluată de Agerpres.
"Dinamica economiei ruse rămâne pozitivă. Vom putea majora salariul minim începând cu data de 1 mai anul curent şi nu de la 1 ianuarie 2019 cum era prevăzut anterior", a declarat Vladimir Putin, cu câteva ore înainte de inaugurarea sediului său de campanie.
Potrivit lui Vladimir Putin, salariul minim va fi majorat de la 9.489 de ruble (139 de euro la cursul de schimb actual) la 11.163 de ruble (163 de euro).
La finele lunii decembrie, preşedintele Rusiei a semnat un decret privind majorarea salariului minim la 85% din venitul de subzistenţă, începând de la 1 ianuarie 2018, urmând să fie majorat la 100% din venitul de subzistenţă de la 1 ianuarie 2019.
"Măsura vizează aproximativ patru milioane de persoane care lucrează în serviciile publice, în micile companii sau pensionarii care au un loc de muncă pentru a-şi completa pensiile scăzute", a subliniat preşedintele rus.
Vladimir Putin şi-a construit popularitatea pe creşterea nivelului de trai ca urmare a majorării veniturilor din exporturile de petrol la începutul anilor 2000, după anii dificili prin care a trecut Rusia odată cu tranziţia la economia de piaţă în 1991.
Însă în pofida promisiunilor de campanie la revenirea sa la Kremlin în 2012, după patru ani în care a ocupat postul de premier, ultimul mandat al lui Putin a fost marcat de o scădere a nivelului de trai şi o creştere a sărăciei, ca urmare a scăderii preţului petrolului între 2014 şi 2016 şi a sancţiunilor impuse de statele occidentale în urma crizei din Ucraina.
În România, salariul minim brut pe economie a crescut, de la ianuarie, la 1.900 lei (peste 400 euro), de la 1.450 lei, în 2017. Creşterea de peste 30% este partial anulată, însă, de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.
Pe acelasi subiect: