Producatorii de prosecco, ingrijorati de posibilitatea unui Brexit. Marea Britanie, prima piata de export a italienilor
Bauturi
Producatorii de prosecco, celebrul vin spumant italian, sunt ingrijorati de posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana, in conditiile in care, in 2016, aceasta a devenit prima lor piata de export, transmite AFP, preluata de Agerpres.
Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.
"Brexit, care ar declansa o devalorizare a lirei sterline, ar putea avea un impact serios asupra relatiilor comerciale", a subliniat, miercuri, Coldiretti, cea mai importanta organizatie de agricultori din Italia, cu o zi inainte de referendumul din Marea Britanie.
Coldiretti subliniaza ca exportatorii italieni de vinuri spumante - prosecco si altele - ar fi printre cei mai expusi: Marea Britanie a devenit in 2016 prima lor piata din lume, devansand SUA, cu o crestere a vanzarilor de 38% in primul trimestru.
Potrivit unui studiu realizat de firma americana IRI, valoarea vanzarilor de prosecco a depasit-o pentru prima data in acest an pe cea a vanzarilor de sampanie in Marea Britanie, consumatorii britanici preferand vinul spumant italian, mai ieftin. Daca nu va avea loc un Brexit, este posibil ca vanzarile de vinuri spumante in Marea Britanie sa depaseasca pragul de 600 milioane de euro in acest an.
Faptul ca sectorul bauturilor, in primul rand vinurile, ar putea fi sectorul cel mai afectat de un eventual Brexit, alaturi de producatorii de mobila, este confirmat si de un studiu al firmei Nomisma.
Regiunile italiene cele mai sarace par a fi si cele mai vulnerabile la un Brexit. De exemplu, 16% din exporturile regiunii Basilicata (sud), unde sunt produse in special autovehiculele de teren Jeep, au ca destinatie Marea Britanie. De asemenea, firma Nomisma sustine ca exista riscul ca turistii britanici, unii din cei mai cheltuitori turisti europeni, sa sufere de o diminuare a puterii lor de cumparare din cauza Brexit.
"O iesire a Marii Britanii din UE nu ar fi un eveniment apocaliptic, dar, pe termen scurt, socurile suferite de economia italiana nu sunt insignifiante", sustine Nomisma.
Cu doua zile inainte de referendum, media ultimelor sase sondaje facuta de site-ul WhatUKThinks plaseaza cele doua tabere la egalitate perfecta (50-50) in acest scrutin determinant pentru viitorul Marii Britanii, dar si pentru restul Europei.
Pe acelasi subiect: