Primul summit UE fara Marea Britanie s-a incheiat la Buxelles. Cum s-au regrupat cele 27 de state ramase si care este pozitia Romaniei
Este esential sa intelegem ca UE este singura optiune pentru mentinerea prosperitatii si securitatii cetatenilor romani, a declarat presedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Bruxelles, mentionand ca a fost reconfirmat angajamentul comun de a pastra unitatea si coeziunea Uniunii.
Iohannis a aratat ca, in acest moment, liderii europeni trebuie sa raspunda asteptarilor statelor lor.
Potrivit lui Iohannis, pana cand Marea Britanie va parasi oficial UE, aceasta tara isi pastreaza statutul de membru "cu toate drepturile si toate obligatiile".
"Regatul Unit va respecta in aceasta perioada libertatea de circulatie a cetatenilor si drepturile lucratorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat in mod direct de catre premierul Cameron", a adaugat Iohannis.
El a spus ca statul roman va urmari atent modul in care vor fi tratati cetatenii romani in Regat.
"Asigur, astfel, comunitatea romaneasca, ce locuieste si lucreaza in Marea Britanie, ca Romania va urmari in negocieri, cu maxima prioritate, apararea intereselor lor", a afirmat Iohannis.
De asemenea, Iohannis a precizat ca "exista vointa politica a liderilor europeni" ca Marea Britanie sa ramana un partener "cat mai apropiat" pentru UE.
"Pentru Romania, care are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezinta o relevanta deosebita. (...) In opinia mea, recastigarea increderii cetatenilor europeni in proiectul european este esentiala pentru continuarea si durabilitatea acestuia. Nu putem sa construim o Europa care sa nu fie in avantajul si pe intelesul cetatenilor nostri", a mai declarat seful statului roman.
"Chestiunea Schengen e permanent pe agenda tuturor discutiilor pe care le avem si bilaterale si multilaterale. Chiar azi am avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema in marja intalnirilor informale. Nu pot sa intru acum in detalii, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea misca. Ar fi foarte bine pentru Romania, dar si pentru restul spatiului Schengen. Romania nu numai ca actioneaza ca un membru de facto, Romania este o piesa importanta in securitatea si siguranta din intreaga regiune", a spus Iohannis.
Seful statului a aratat ca Romania "si-a facut temele" si este "deja obisnuita" sa asigure securitatea cetatenilor.
"E clar ca ne-am facut temele, ca suntem nu doar capabili, ci suntem deja obisnuiti sa pastram nu numai siguranta si securitatea cetatenilor, dar sa pastram intreaga tara sigura si cred ca, in acest sens, aderarea Romaniei la Schengen ar fi un real castig si ar reprezenta un semnal puternic ca UE si Schengen vor realmente sa-si consolideze granitele externe", a adaugat presedintele.