Vodafone avertizeaza ca si-ar putea muta sediul din Marea Britanie, dupa Brexit. Autoritatea Bancare Europeana pleaca la Paris sau Frankfurt
Vodafone
Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila din lume, a avertizat ca si-ar putea muta sediul central in afara Marii Britanii, in functie de rezultatul negocierilor privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, transmite BBC.
Compania britanica Vodafone a precizat ca este important sa-si mentina accesul la "libera circulatie a oamenilor, capitalului si bunurilor din UE", dar este prea devreme "sa ajunga la o concluzie clara privind amplasarea pe termen lung a sediului central, insa vor fi adoptate deciziile adecvate".
Operatorul are 13.000 de angajati in Marea Britanie, o divizie operationala la Newbury, in Berkshire, iar sediul central este in Londra. In Europa, Vodafone are aproximativ 122 de abonati la serviciile de telefonie mobila si 12 milioane de abonati la serviciile de broadband.
Vodafone a anuntat ca 55% din profitul grupului in precedentul an fiscal a fost realizat in Europa, activitatile din Marea Britanie contribuind cu doar 11% la castiguri.
Vodafone este a saptea mare companie inclusa in indicele bursier londonez FTSE 100, cu operatiuni in 26 de tari si 108.000 de angajati in afara Marii Britanii.
Luni, agentiile de evaluare financiara Fitch Ratings si Standard & Poor's au revizuit in scadere ratingul suveran al Marii Britanii si au avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia.
De asemenea, Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei Regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2%
Anterior, directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a declarat ca in urmatorii ani vor aparea trei sau patru mari operatori pan-europeni de telecomunicatii, pe masura ce companiile din sector vor incheia aliante pentru a putea face investitii in retele.
"Trebuie sa existe o consolidare la nivelul pietelor pentru a avea operatori mai mari si mai puternici care pot investi, iar acest lucru ar fi in interesul tuturor partilor", a spus Vittorio Colao.
Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii din lume, care ofera o gama de servicii ce include voce, mesaje, date si comunicatii fixe. Vodafone are divizii in 26 de tari, 58 de retele partenere in intreaga lume si operatiuni de broadband fix in 17 tari.
La 31 martie 2016, Vodafone avea 462 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile si 13,4 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix.
Sediul Autoritatii Bancare Europene, mutat la Paris sau Frankfurt
Uniunea Europeana va transfera sediul Autoritatii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce Banca Centrala Europeana va insista ca operatiunile de clearing in euro sa se efectueze in interiorul zonei euro, a declarat marti un inalt oficial european pentru Reuters.
"Uniunea cu mai multe monede s-a terminat. De aceea vom vedea cum Autoritatea Bancara Europeana se va muta fie la Paris, fie la Frankfurt", a declarat oficialul european.
Infiintata in 2011 ca reactie la criza financiara globala, EBA opereaza ca un reglementator pan european care elaboreaza si coordoneaza legislatia in domeniul bancar la nivelul blocului comunitar.
Desi nu s-a ajuns inca la o decizie formala cu privire la mutarea sediului EBA, alegerea Frantei sau a Germaniei ar risipi sperantele Italiei care ar dori transferul de la Londra la Milano.
In plus, dupa Brexit, BCE va putea sa-si impuna si politica in domeniul caselor de clearing, o pozitie pe care Marea Britanie a putut sa o conteste pana acum, ceea ce va diminua influenta sectorului financiar londonez. "Puteti fi siguri ca BCE va insista asupra politicii sale privind locatia (-operatiunilor de clearing-). Nu maine, nu in doua saptamani, dar acest lucru se va intampla in urmatorii doi ani", a mai spus oficialul facand referire la politica potrivit careia casele de clearing in euro ar trebui sa aiba sediul in zona euro.
Casele de compensare indeplinesc functia de contraparte centrala si au drept rol principal garantarea obligatiilor ambelor parti asumate cu ocazia tranzactiilor cu derivate. In acest fel, casele de compensare asigura securitatea operatiunilor intre vanzatori si cumparatori.
Anul trecut, Marea Britanie a contestat cu succes in fata Tribunalului Uniunii Europene politica BCE potrivit careia casele de compensare trebuie sa fie amplasate in zona euro. Aceasta victorie a permis Marii Britanii sa evite situatia in care o mare parte a operatiunilor de clearing derulate pe platforma Clearnet a bursei de la Londra sa fie transferate in Europa continentala.
Pe acelasi subiect: