Primele informatii scurse din documentele de negociere ale UE. Bruxelles-ul impune conditii dure pentru Londra, dupa Brexit
Brexit
Marea Britanie isi va achita obligatiile catre Bruxelles ani la rand dupa Brexit, va ramane sub jurisdictia instantelor europene si le va permite in continuare rudelor imigrantilor europeni sa se mute in Regatul Unit, arata proiecte de documente de negociere ale UE, citate de Reuters.
Cererile incluse in documente subliniaza “elemente-cheie” ale directivelor pe care le va primi Michel Barnier, seful echipei de negociere a UE, care va demara oficial discutiile cu Londra dupa alegerile generale din Regatul Unit, ce vor avea loc pe 8 iunie, noteaza News.ro.
Premierul Theresa May a plasat sistarea libertatii de circulatie a fortei de munca din statele UE, a contributiilor bugetare catre Bruxelles si iesirea de sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie in centrul planurilor sale de negociere.
Insa documentele obtinute de Reuters insista asupra garantarii drepturilor celor trei milioane de cetateni UE din Regat, asupra obligatiilor financiare pe care Londra va trebui sa si le asume, pentru a-si onora angajamentele asumate deja, dar si asupra necesitatii ca judecatorii UE sa poata trage tara la raspundere, daca nu respecta tratatul de iesire din blocul comunitar.
Raportul nu prezinta o suma pe care Londra ar datora-o Bruxelles-ului, dar cere ca acordul de iesire sa fixeze o “valoare globala”, ce poate fi ajustata ulterior. Suma va fi stabilita in euro, nu in lire sterline.
In plus, Marea Britanie ar urma sa plateasca esalonat suma, pe parcursul mai multor ani.
Totalul va reflecta faptul ca Marea Britanie a aprobat proiecte si cheltuieli, in calitate de membru al blocului comunitar, ce se vor prelungi si dupa 2019.
Costurile mutarii institutiilor UE de la Londra, suportate integral de Marea Britanie
Pe parcursul perioadei de tranzitie, aplicarea normelor va fi asigurata de CEJ, se arata in document. UE este dispusa sa ia in calcul un sistem alternativ de rezolvare a disputelor, dar numai daca acesta este echivalent CEJ..
In plus, Bruxelles-ul cere Londrei sa acopere integral costul mutarii celor doua agentii europene care se afla in prezent in capitala britanica si care vor trebui sa fie transferate intr-un alt oras de pe teritoriul UE. Bucurestiul spera sa obtina una dintre aceste doua agentii, mai exact Agentia Europeana a Medicamentului.
Potrivit Reuters, prioritatea europeana este sa apere pentru totdeauna drepturile europenilor care se vor afla in Regatul Unit in momentul Brexit si pensia celor care s-au mutat deja. Printre aceste drepturi se numara cel de acces la locuri de munca sau la locuinte de stat, precum si posibilitatea ca membrii familiei sa li se alature dupa Brexit si sa se bucure de aceleasi avantaje.
Joi, May a declarat ca va respecta o promisiune de a reduce imigratia neta cu aproximativ doua treimi, la sub 100.000 pe an. Abordarea UE ar putea sa ii afecteze capacitatea de a atinge acest obiectiv.
Documentele obtinute de agentia internationala acopera numai negocierile privind retragerea Marii Britanii, nu si planurile pentru relatia de dupa aceea cu UE.
Marea Britanie risca taxe vamale de 22% pe importurile de alimente din UE, in lipsa unui acord pentru Brexit
Marea Britanie risca introducerea unor taxe vamale de 22% pe importurile de alimente din Uniunea Europeana, daca premierul Theresa May nu va reusi sa incheie un acord cu Bruxelles-ul dupa doi ani de negocieri, potrivit unei organizatii a retailerilor britanici, transmite Reuters, preluata de News.ro.
Aproape 80% din alimentele importate de Marea Britanie provin din Uniunea Europeana si in lipsa unui acord cele doua parti se vot trata ca membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
”Un astfel de scenariu va exercita presiuni pentru cresterea preturilor alimentelor”, avertizeaza Consortiul Retailerilor Britanici (BRC), care reprezinta supermarketuril mari si alte magazine.
Preturile alimentelor cresc deja cu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, ca efect al deprecierii lirei sterline, dupa referendumul pentru Brexit din iunie anul trecut, care a scumpit importurile.
Scaderea consumului din cauza inflatiei mai mari este principalul motiv pentru care analistii anticipeaza incetinirea cresterii economiei britanice in acest an.
Ca membra a UE, Marea Britanie nu plateste taxe vamale pentru importuri de alimente de 20 de miliarde de lire pe an provenite din spatiul comunitar, dar dupa iesire va fi obligata sa aplice tarifele standard stabilite de OMC.
Aceste tarife sunt de pana la 46% in cazul branzei mozzarella din Italia si de 40% pentru carnea de vita irlandeza si branza cheddar. Rosiile olandeze au o taxa de 21%, iar vinul frantuzesc de 4%. Cresterea medie a tarifelor pentru importurile de alimente ar fi de 22%, estimeaza BRC.
May a spus ca vrea sa incheie un acord comercial cuprinzator cu UE in urmatorii doi ani si a cerut marti organizarea de alegeri anticipate, in iunie, care i-ar intari pozitia in negocieri. Premierul nu a exclus insa ca iesirea din UE sa aiba loc si in lipsa unui acord comercial, daca termenii nu vor fi favorabili.
Pe acelasi subiect: