Una dintre conditiile cheie pentru noul oras-gazda este sa aiba o infrastructura buna. Romania si-a anuntat intentia de a gazdui agentia, noteaza News.ro.
                                                        
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) are aproape 900 de angajati si este insarcinata cu aprobarea si monitorizarea sigurantei medicamentelor din Europa. Directorul sau, Guido Rasi, se teme ca mutarea sa i-ar putea perturba activitatea, in cazul in care nu este facuta cu foarte mare atentie.

Miza nu este numai functionarea lina a procesului de aprobare a medicamentelor, care este vital pentru companii, dar si siguranta publica, in cazul in care EMA nu reactioneaza la timp la un efect advers al unui medicament sau la o problema de calitate.

Imi este teama ca se va intampla ceva exact in faza de tranzitie – acesta este pericolul real pentru sanatatea publica”, a explicat Rasi intr-un interviu acordat in biroul sau de la Londra.

Mutarea EMA in cei doi ani pana la iesirea Marii Britanii din UE va fi dificila, iar daca politicienii nu vor lua rapid o decizie privind noua tara-gazda, situatia va fi agravata.

“Un scenariu si mai rau ar fi o decizie tardiva”, a avertizat Rasi in primele sale comentarii dupa ce premierul Theresa May a lansat oficial divortul de UE.

EMA, cea mai mare institutie UE din Marea Britanie, se afla la Londra de la infiintare, in 1995. S-a mutat in sediul actual, din Canary Wharf, in urma cu mai putin de trei ani si a incheiat un contract de inchiriere pe 25 de ani.

Cu un buget anual de 322 de milioane de euro si atragand 36.000 de experti anual pentru diferite reuniuni, gazduirea agentiei ar fi un premiu pentru orice oras.

Printre tarile care vor sa o atraga se numara Romania, Italia, Danemarca, Suedia, Spania, Franta, Irlanda si Polonia. Decizia pentru noul oras-gazda nu va fi luata de Rasi, ci de sefii de stat UE, in cadrul Consiliului European.

“Nu pot decat sa ma uit la calendar si sa vad cand va avea loc o reuniune (a Consiliului European – n.r.) si sa sper ca se va intampla repede”, a explicat Rasi. “Stiu ca o reuniune a Consiliului va avea loc in iunie, deci cu siguranta exista posibilitatea ca ei sa ia o decizie rapida”, a adaugat el.

Pana atunci, incertitudinea isi face deja simtite efecte. Mai multi angajati-cheie ai EMA si-au dat demisia, iar agentia intampina dificultati in atragerea de recruti noi. In plus, numarul cererilor pentru programme de practica a scazut de la 2.000 de obicei, la aproximativ 700 anul acesta.

Una dintre conditiile importante pentru pastrarea angajatilor si minimalizarea perturbarilor va fi alegerea unui oras-gazda cu infrastructura buna. Rasi a respins, insa, necesitatea existentei unei industrii locale farmaceutice importante.