Pe fondul tensiunilor cu Rusia, Germania vrea sa bage Balcanii cu totul in UE. Franta: Ucraina nu are loc in Uniune, deocamdata
UPDATE Cancelarul german Angela Merkkel a apreciat ca tarile din Balcanii de Vest au o "perspectiva clara de aderare la UE", chiar daca "drumul va fi lung", intr-un podcast difuzat sambata.
"Sustinem aderarea. Pur si simplu credem ca nu avem nimic de castigat daca criteriile nu sunt respectate. si exista criterii foarte clare pentru etapele de apropiere de UE", a spus Merkel, care urmeaza sa il primeasca miercuri, la Berlin, pe premierul sarb Aleksandar Vucici.
"Criterii clare, respectarea tratatelor (...), iar perspectiva pentru Blacanii de Vest este clara", a enumerat ea.
Guvernul german a invitat, la sfarsitul lui august, toate tarile din Blacani la o Conferinta la Berlin, a amintit ea, adaugand ca Germania "se va angaja puternic pentru aceasta regiune".
Cancelarul a laudat progresele inregistrate de catre Serbia in privinta Kosovo. Merkel a recunoscut ca s-a indoit "in urma cu doi-trei ani", dar acum "observam progrese adevarate".
Dupa Grecia in 1981, Slovenia in 2004, Romania si Bulgaria in 2007 si Croatia in 2013, mai sunt sase tari din Balcani care nu au aderat inca la UE, si anume Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania, Bosnia-Hertegovina si Kosovo.
UE nu este pregatita sa integreze Ucraina, reitereaza Fabius
Pe de alta parte, seful diplomatiei franceze Laurent Fabius a declarat ca Uniunea Europeana nu este pregatita pentru integrarea Ucrainei, a reiterat sambata, la revenirea de la ceremonia de investire a presedintelui ucrainean Petro Porosenko, care tocmai insistase asupra vointei de aderare a Kievului la UE.
Porosenko a sustinut "un discurs foarte pro-UE, poate mai mult decat sunt pregatite sa accepte statele UE", a declarat Fabius pentru I-télé. "Cand Porosenko spune ca (Acordul de Asociere cu UE) este prima etapa a unei Ucraine membre UE, atunci cand discut cu partenerii mei europeni nu exista o majoritate in acest sens, acesta este un lucru clar", insista Fabius.
"Convingerea noastra este sa spunem ca Ucraina este in Europa, dar ca Ucraina ar trebui sa aiba relatii atat cu UE, cat si cu Rusia", a adaugat el.
Presedintele ucrainean s-a angajat sambata, in discursul de investire, in Parlament, la Kiev, sa mentina unitatea tarii, a carei parte de est este devastata de o insurectie separatista prorusa, si sa conduca aceasta fosta republica sovietica spre UE.
Porosenko a promis "semnarea cat mai rapid posibil" a partii economice a Acordului de Asociere cu UE si introducerea unui regim de calatorie fara vize pentru ucraineni. "Consideram acest lucru drept un prim pas catre aderarea la UE", a spus el.
Fabius a mai apreciat ca ultimele evenimente - intanirea Putin-Porosenko in Normanda vineri, investirea presedintelui ucrainean sambata - reprezinta "posibilul inceput al unei dezescaladari" si a dat asigurari ca negocieri cu privire la un armistitiu intre autoritatile ucrainene si separatisti prorusi "este necesar sa inceapa in urmatoarele ore".
Ales la 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Porosenko, un miliardar prooccidental in varsta de 48 de ani, a depus juramantul in Parlament si a fost declarat al cincilea presedinte al Ucrainei independente. Un fost ministru al Economiei si de Externe, magnatul ciocolatei i-a urmat in functie lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie, in urma unei bai de sange in Piata maidan, la Kiev, dupa trei luni de contestare proeuropeana si dupa ce a fugit in Rusia.
Considerat o personalitate de consens, el va avea dificila sarcina sa concretizeze aspiratiile europene, sa scoata tara dintr-o profunda recesiune, agravata de criza actuala. insa cea mai urgenta provocare pe care o are de infruntat este sa reuneasca o tara care se afla pe marginea razboiului civil.
Pe acelasi subiect: