Grexit 2015. Obligatiunile Greciei, cumparate de BCE in timpul crizei datoriilor, nu pot fi restructurate. Coeure: "Este ilegal si contrar tratatelor"
Obligatiunile Greciei, cumparate de Banca Centrala Europeana, pentru sustinerea statului elen in timpul crizei datoriilor, nu pot fi restructurate, a declarat Benoit Coeure, membru in conducerea institutiei, la postul de radio France 24, relateaza Kathimerini.
Pe 25 ianuarie, in Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar in sondaje conduce partidul de stanga Syriza, care s-a pronuntat impotriva programului international de salvare si a promis ca va renunta la acordul cu UE si FMI, urmand sa negocieze restructurarea datoriilor statului.
Coeure a explicat ca obligatiunile elene cumparate de BCE din 2010, pentru a ajuta statul, nu pot fi restructurate.
"Este ilegal si contrar tratatelor sa se restructureze o datorie a unui stat catre banca centrala. Tratatele europene sunt foarte clare in aceasta privinta", a explicat oficialul BCE.
Coeure a fost intrebat daca alegerile din Grecia si posibila victorie a Syriza dau un nou motiv pentru ca BCE sa lanseze achizitii de obligatiuni guvernamentale, dar a respins acest lucru.
"Nu, nu exista nicio legatura. Deciziile de politica monetara ale BCE sunt pentru toata zona euro, iar Grecia este doar o mica parte a acesteia. Sunt doua discutii diferite", a spus el, adaugand ca asta nu inseamna ca BCE nu urmareste foarte atent evenimentele din Grecia.
In opinia sa, discutiile despre o posibila iesire a Greciei din zona euro sunt un nonsens.
"Grecia este in zona euro, Grecia are nevoie de euro, iar Europa are nevoie de Grecia. Cred ca este un efort foarte mare pentru autoritatile politice europene sa pastreze integritatea zonei euro. S-a spus in 2012 si s-a repetat acest lucru", a aratat reprezentantul BCE. El a precizat ca acesta nu este un subiect in discutie si nimeni nu lucreaza la un exit al Greciei din uniunea monetara.