Grexit 2015: Deceniul pierdut al Europei. Cat de real este riscul contagiunii, care ar atrage intreaga zona euro in vartejul prabusirii burselor
Bursa de la Atena. Foto: AFP/Mediafax
In iulie 2012, seful BCE, Mario Draghi, pleda pentru mentinerea zonei euro intacta “indiferent de pret”. Mesaj care a tinut speculatorii departe aproape trei ani. Bursele europene, de la Dublin la Atena, au cunoscut cel mai spectaculos reviriment dupa prabusirea pietelor financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, in 2008.
Desi nu a fost o perioada de crestere economica sustinuta, temerile pentru Grecia s-au estompat in timp, iar iesirea din recesiune dupa sase ani indica faptul ca tara este pe drumul cel bun.
Ceea ce nu s-a schimbat, insa, este riscul ca Grecia sa paraseasca blocul monetar format din 19 state. Ceea ce Ebrahim Rahbari de la Citigroup numea in 2011 “Grexit” s-a intors si pare sa provoace tulburari semnificative pe pietele financiare in 2015.
Editorialistul WSJ, Stephen Fidler, vorbeste despre un “deceniu pierdut” pentru Europa, care incepe al optulea an dupa dezastrul financiar din 2008 cu aceleasi incertitudini si doar cei mai optimisti dintre europeni mai cred ca zona euro va descoperi solutia pentru o crestere puternica si rapida in urmatorii doi ani.
Parasirea zonei euro ar transforma Grecia intr-o paria a pietelor internationale, ar atrage controlul capitalurilor si ar transforma din nou bancile in tinte. Economia probabil ca se va contracta din nou, iar guvernul ar fi presat sa introduca politici severe de reglementare a pietelor, scrie Bloomberg.
Pentru Holger Schmieding, analist la Berenberg, o astfel de decizie luata de Grecia ar fi comparabila cu situatia in care “Venezuela ar ramane fara petrol”, tara latino-americana indreptandu-se vertiginos catre default, din cauza prabusirii pretului petrolului.
Iar dupa caderea Greciei, speculatorii si-ar intrepta imediat atentia catre alte posibile victime: Cipru, Spania sau Italia. In aceste conditii, analistii sustin ca Europa s-ar putea confrunta cu o noua contagiune, ca cea din 2011-2012, cand Portugalia, Cipru, Spania si Irlanda au avut nevoie de imprumuturi de bail-out. Mai ales pe fondul unui climat general fragil in 2015, cu alegeri care se apropie in Portugalia si Spania, in timp ce Franta si Italia, doua dintre cele mai mari economii ale UE, inca se lupta cu datoriile publice record.
“Ar fi un precedent periculos daca Grecia ar parasi zona euro, pentru ca acest lucru ar stimula si alti membri ai blocului monetar sa faca acelasi lucru, acesta fiind primul pas catre disparitia euro. Pierderea unui membru al familiei ar deschide o cutie a Pandorei ”, spune Carsten Brzeski, analist sef la ING-DiBa din Frankfurt.
Cei mai multi dintre analistii chestionati de Bloomberg sunt de parere ca Grecia are trebui sa ramana in zona euro si sustin ca riscul ca acest lucru sa se intample este sub 25%.
Cum a bulversat o stire pe surse pietele financiare. Bursa de la Atena a scazut sub nivelul din 2012
Doar o stire pe surse care a facut inconjurul mapamondului de duminica pana luni, in prima saptamana din ianuarie, a fost suficienta pentru a bulversa pietele financiare, in ciuda faptului a fost ulterior nuantata.
Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de luni cu cea mai mare scadere din ultimele trei saptamani, din cauza ingrijorarilor privind apartenenta Greciei la zona euro, coroborate cu declinul preturilor petrolului.
Revista germana Der Spiegel a relatat ca Angela Merkel este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul venirii la putere a stangii radicale in aceasta tara.
Indicele Stoxx Europe 600 a scazut atunci cu 2,2%, dupa un avans de pana la 0,5% pe parcursul sedintei. La Atena, indicele ASE a scazut cu 5,6%, cel mai amplu declin in randul burselor occidentale, si a atins cel mai redus nivel dupa noiembrie 2012.
"Inca o data este probabil sa avem suspans in zona euro. Politicienii germani vorbesc despre un exit al Greciei din zona euro, provocand temeri ca o criza ar putea reveni", a declarat Arno Endres, analist la Luzerner Kantonalbank in Elvetia, citat de Bloomberg.
Titlurile bancilor elene au inregistrat cele mai mari scaderi. Actiunile Piraeus Bank au coborat cu 5,2%, National Bank of Greece cu 7,4%, Alpha Bank cu 5,7%, iar Eurobank Ergasias cu 6,9%.
Nici in restul Europei, indicii bursieri nu au stat mai bine. Indicele german DAX a scazut cu 2,99%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,3%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 2%. In Spania, indicele IBEX a coborat cu 3,45%, in timp ce indicele italian FTSE MIC a pierdut 4,92%.
In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 2%, iar cea de la Varsovia cu 1,9%. Piata de la Budapesta a consemnat un declin de doua ori mai accelerat, de 4,1%.
Si bursa de la Bucuresti a inchis in scadere prima sedinta din anul 2015, piata fiind trasa luni in jos de actiunile OMV Petrom (SNP), Transgaz si Fondul Proprietatea (FP). Principalii indici ai bursei s-au aflat in teritoriu negativ pe parcursul intregii sedinte. Traiectoria pietei locale a urmat saderile de pe bursele dezvoltate din Vest, lovite puternic luni de declinul pretului petrolului si de temerile legate de Grecia.
Pe acelasi subiect: