Sprijin neasteptat pentru Atena. Obama considera inadecvata pozitia UE fata de Grecia: "Cand ai o economie in cadere libera, trebuie sa ai o strategie de crestere”. Elenii vor pasuire de la Berlin
Yanis Varoufakis, ministrul Finantelor din Grecia. Foto: AFP/Mediafax
UPDATE Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca "nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune", intr-un interviu difuzat duminica de CNN, referindu-se la criza din Grecia. Pe de alta parte, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, doreste sa efectueze in curand vizite la Berlin si Frankfurt, unde se afla sediul Bancii Centrale Europene (BCE), pentru a explica pozitia noului Guvern de la Atena cu privire la rambursarea datoriei.
"Nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune", a declarat presedintele Obama, in timp ce noul Guvern grec ingrijoreaza creditorii afirmand ca vrea sa-si renegocieze datoria. "La un moment dat, este necesara o strategie de crestere pentru a-si putea rambursa datoriile", a continuat el.
Presedintele american a recunoscut ca Grecia are "o nevoie teribila" de reforme, dar ca "este foarte dificil de a initia schimbari daca nivelul de trai al oamenilor a scazut cu 25 la suta. Pe termen lung, sistemul politic, societatea nu pot suporta acest lucru".
PIB-ul Greciei a scazut cu aproximativ 25 la suta intre 2009 si inceputul lui 2014, inainte de o relansare in al doilea si al treilea trimestru din 2014, dupa ani la rand de recesiune.
Formatiunea de stanga radicala Syriza, castigatoarea alegerilor din aceasta tara, vrea sa-si renegocieze datoria de 300 de miliarde de euro (aproximativ 175 la suta din PIB). Sambata, cancelarul german Angela Merkel a exclus orice idee de stergere pur si simplu a datoriei, detinuta in mare parte de statele europene, incepand cu Germania (40 de miliarde de euro) si Franta (31 de miliarde).
Presedintele american a adaugat ca spera ca Grecia sa ramana in zona euro, dar ca acest lucru cere "compromisuri din toate partile".
Obama s-a aratat ingrijorat la modul general de nivelul scazut de crestere in Europa. "Prudenta fiscala, reformele structurale sunt necesare in multe dintre aceste tari, dar ceea ce am invatat din experienta noastra in Statele Unite ... este ca cea mai buna modalitate de a reduce deficitele si de a reinstaura soliditatea fiscala este sa faci crestere" economica, a declarat el.
"Cand ai o economie care este in cadere libera, trebuie sa ai o strategie de crestere, nu doar eforturi pentru a presa si mai mult o populatie care sufera din ce in ce mai mult", a apreciat presedintele american.
Ministrul grec de Finante vrea sa mearga la Frankfurt si Berlin, pentru a o convinge pe Angela Merkel si reprezentantii BCE sa accepte negocierile legate de restructurarea datoriei
Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat duminica la Paris ca doreste sa efectueze in curand vizite la Berlin si Frankfurt, unde se afla sediul Bancii Centrale Europene (BCE), pentru a explica pozitia noului Guvern de la Atena cu privire la rambursarea datoriei.
"Ma grabesc intr-adevar sa ma duc la Berlin (...), Madrid, Frankfurt", a declarat Yanis Varoufakis intr-o conferinta de presa comuna, la Paris, cu omologul sau francez Michel Sapin.
Intreaga Europa, si in special Germania, urmaresc cu circumspectie primii pasi ai noului Guvern de la Atena, care doreste un acord european pentru reducerea datoriei sale.
Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european pentru a cauta sustinatori si pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia.
"Avem nevoie de putin timp" pentru a explica pozitia Guvernului grec, a declarat Varoufakis, adaugand ca doreste ca un acord global asupra situatiei financiare a Greciei sa fie gasit pana la "sfarsitul lui mai".
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.
Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.
"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt singurii sceptici cu privire la evolutia actuala a Greciei, ci intreaga Uniune Europeana isi pune intrebari.
La inceputul anului 2012, Grecia a convenit cu creditorii privati o restructurare a obligatiunilor de stat in urma careia au fost sterse datorii de circa 100 de miliarde de euro.
Dar statul elen, aflata sub asistenta financiara internationala din 2010, in cadrul unui program in valoare totala de 240 de miliarde de euro, are inca datorii echivalente cu aproximativ 175% din Produsul Intern Brut (PIB).
Erkki Liikanen, membru in cconsiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a avertizat ca bancile elene nu vor mai avea acces la finantare din partea institutiei, daca autoritatile de la Atena nu vor ajunge la un acord cu troica creditorilor (Comisia Europeana, BCE si FMI) pana la sfarsitul lunii februarie, cand expira programul de finatare.
"La BCE avem propria noastra legislatie si vom actiona in conformitate. Programul de finantare se incheie in februarie, trebui gasita o solutie, in caz contrar nu putem continua finantarea", a a spus Liikanen.
Pentru a calma spiritele, premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sambata, "timp pentru a respira", intr-un comunicat transmis de biroul sau, asigurand ca "nu cauta conflictul" cu partenerii europeni si internationali.
Vineri, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor si nu va cere prelungirea programului de salvare.
Ministrul de Finante si premierul Tsipras vor pleca intr-un turneu european pentru a castiga sprijin in demersurile lor.
Pe acelasi subiect: