Ministrii din zona euro, nemultumiti de propunerile Atenei pentru combaterea crizei. Grecii aduc in discutie un eventual referendum pentru “redobandirea demnitatii”
Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis. Foto: Petros Giannakouris/AP/Mediafax
Acordul provizoriu la care a ajuns Grecia cu creditorii internationali pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata incepe sa se clatine, in conditiile in care oficiali europeni au declarat ca ultimele propuneri ale Guvernului de la Atena nu sunt cele pe care le promisese in urma cu doua saptamani si pe care ministrii din zona euro isi dadusera acordul, noteaza Bloomberg.
Lista cu masuri pe care Grecia a trimis-o minstrilor din zona euro vinerea trecuta, care include si ideea de a angaja “agenti” sub acoperire din randul studentilor si turistilor straini pentru depistarea evaziunii fiscale, este “departe” de a fi completa, in consecinta tara ar putea sa nu primeasca ajutorul financiar stabilit pentru aceasta luna, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Guvernul anti-austeritate de la Atena, ales in ianuarie cu promisiunea sa renegocieze acordul de finantare de 240 de miliarde de euro pe care Grecia il are cu UE si FMI, trebuie sa prezinte propuneri detaliate catre creditorii europeni sau risca sa ramana fara lichiditati in luna in curs.
“Se pare ca pusculita este aproape goala”, a spus Dijsselbloem, duminica, jurnalistilor prezenti la un eveniment organizat de ziarul olandez Volkskrant in Amsterdam.
Grecia incearca sa deblocheze o transa de 7 miliarde de euro din partea creditorilor internationali. Fara acces la pietele internationale, singurele surse de finantare pentru Grecia sunt fondurile de urgenta de la UE si imprumuturile de la FMI. Bancile grecesti sunt, totodata, sustinute de un fond de urgenta instituit de BCE.
“Nu putem garanta decat plata salariilor in sectorul public si pensiile. In rest, vom vedea”, a spus ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, intr-un interviu pentru Corriere della Sera.
Grecii iau in considerare organizarea unui referendum
Varoufakis a mai spus si ca institutiile internationale au cerinte inacceptabile, in consecinta Guvernul de la Atena ia in calcul si organizarea unui referendum. Ideea a fost exprimata anterior si de premierul Alexis Tsipras.
“Daca am organiza maine un referendum cu intrebarea ‘Va doriti sa avem demnitate sau sa continuam acest program de imprumut nedemn?’, va garantez ca toata lumea ar alege demnitatea, in ciuda dificultatilor care ar urma acestei decizii”, a spus Tsipras, pentru Der Spiegel, intr-un interviu publicat duminica.
Pe de alta parte, Yanis Varoufakis a spus ca Grecia nu va avea nevoie sa incheie un al treilea acord de finantare cu Uniunea Europeana.
"Nu cred ca va fi necesar un nou imprumut. Nu vom mai apela la un mecanism de finantare in schimbul aplicarii unui program de reforme. Propunerea noastra catre partenerii europeni reprezinta un proiect de a reda Greciei oportunitatea sa creasca si sa elimine criza umanitara", a spus Varoufakis, pentru Corriere della Sera.
Ministrul spaniol al Finantelor, Luis de Guindos, a declarat saptamana trecuta ca oficiali ai Uniunii Europene si ai Greciei negociaza un al treilea program de salvare a statului elen, care va fi in valoare de 30-50 de miliarde de euro, in conditii similare cu cele in care au fost acordate primele doua imprumuturi.
Potrivit acestuia, este improbabil ca Grecia sa poata reveni pe pietele de capital in luna iunie, cand expira actualul program de bailout, asa ca probabil va avea nevoie de un nou sprijin din partea partenerilor europeni pentru a se putea finanta.
Ce contine lista cu masuri propuse de Grecia
Vineri, guvernul de la Atena a transmis UE o lista de sapte masuri principale pe care Grecia intentioneaza sa le aplice pentru ca partenerii internationali sa deblocheze o noua transa din imprumutul acordat tarii.
Guvernul de la Atena intentioneaza sa angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenti si turisti, pentru a reduce evaziunea fiscala, se arata in scrisoarea trimisa la Bruxelles de Grecia si al carei continut a fost facut public de presa internationala.
Documentul, care include o lista de sapte masuri principale pe care Grecia intentioneaza sa le aplice pentru a se conforma cu cerintele creditorilor privind relansarea economica si reformarea sistemului fiscal, arata ca inspectorii amatori vor lucra "sub acoperire" si vor fi angajati ocazional si strict pe termen scurt, de cel mult doua luni, fara ca apoi sa mai poata fi reangajati in acelasi scop.
Inspectorii de circumstanta vor fi dotati cu echipamente de inregistrare video-audio pentru a depista comerciantii care incalca legislatia in domeniul taxelor, inregistrarile facute de acestia fiind ulterior folosite de catre agentii Fiscului pentru a aplica sanctiuni.
In afara intentiei de a angaja inspectori amatori pentru a combate evaziunea fiscala, autoritatile elene propun o serie de masuri inovatoare pentru a reduce birocratia si pentru a digitaliza datele prelucrate de institutiile de stat, precum si pentru a majora veniturile otinute din taxele pe jocurile de noroc.
Grecia are 4 luni la dispozitie sa faca ordine in finantele tarii
Varoufakis a spus sambata ca este optimist cu privire la noua runda de discutii dintre ministrii Finantelor din zona euro, care va avea loc luni la Bruxelles, dar nu a exclus alegeri anticipate in Grecia sau un referendum pe tema ramanerii in zona euro in situatia in care propunerile nu sunt acceptate.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in februarie extinderea cu patru luni a programului de salvare a Greciei, dupa ce guvernul de la Atena s-a angajat sa imbunatateasca colectarea taxelor, sa consolideze fondurile de pensii si sa continue privatizarile.
Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana si-au exprimat sprijinul pentru angajamentele asumate de guvernul elen, dar au subliniat ca Grecia nu va putea accesa noi fonduri prin programul actual daca nu prezinta masuri concrete pentru redresarea economiei.
Grecia a platit vineri FMI o datorie de 310 milioane de euro, reprezentand prima parte a unei transe de 1,5 miliarde de euro care ajunge la scadenta peste doua saptamani. Statul elen trebuie sa plateasca in martie imprumuri scadente in valoare totala de 6 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: