Grecia recruteaza spioni "sub acoperire" din randul turistilor, pentru a stopa evaziunea. Guvern: "Cultura evitarii taxelor este adanc implementata in societatea elena"
Guvernul de la Atena intentioneaza sa angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenti si turisti, pentru a reduce evaziunea fiscala, se arata intr-o scrisoare trimisa la Bruxelles de Grecia si al carei continut a fost facut public de presa internationala, relateaza AP si AFP, citate de Mediafax.
Documentul, care include o lista de sapte masuri principale pe care Grecia intentioneaza sa le aplice pentru a se conforma cu cerintele creditorilor privind relansarea economica si reformarea sistemului fiscal, arata ca inspectorii amatori vor lucra "sub acoperire" si vor fi angajati ocazional si strict pe termen scurt, de cel mult doua luni, fara ca apoi sa mai poata fi reangajati in acelasi scop.
Inspectorii de circumstanta vor fi dotati cu echipamente de inregistrare video-audio pentru a depista comerciantii care incalca legislatia in domeniul taxelor, inregistrarile facute de acestia fiind ulterior folosite de catre agentii Fiscului pentru a aplica sanctiuni.
"Doar vestea ca mii de «privitori ocazionali» sunt prezenti peste tot va fi de ajuns sa modifice rapid atitudinea oamenilor, transmitand un sentiment de justitie in randul societatii si generand o noua cultura de conformism in privinta platii taxelor", se arata in scrisoarea semnata de ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis.
Potrivit lui Varoufakis, "cultura evitarii taxelor este adanc implementata in randul societatii elene", iar autoritatile fiscale sunt depasite numeric de multiplele cazuri de evaziune fiscala.
Guvernul de la Atena nu a confirmat si nici nu a negat continutul scrisorii.
Pe langa obiectiile de natura juridica care ar rezulta in urma introducerii noii masuri, in contextul in care Grecia are legi stricte legate de acceptarea in instanta a dovezilor obtinute pe baza inregistrarilor, experimentul propus de Varoufakis se va confrunta si cu o puternica opozitie a populatiei in privinta "turnatorilor".
"Daca autoritatile se asteapa sa combata evaziunea fiscala in acest fel, atunci inseamna ca guvernul nu este doar periculos, avand in vedere ca nu pricepe ramnificatiile legale ale masurii si nici eficacitatea acesteia, dar este si ridicol si expune intreaga tara dispretului", a declarat un purtator de cuvant al partidului Noua Democratie, formatiune care a trecut in Opozitie in ianuarie, dupa acensiunea la putere a partidului de stanga Syriza.
In afara intentiei de a angaja inspectori amatori pentru a combate evaziunea fiscala, autoritatile elene propun o serie de masuri inovatoare pentru a reduce birocratia si pentru a digitaliza datele prelucrate de institutiile de stat, precum si pentru a majora veniturile otinute din taxele pe jocurile de noroc.
Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a raspuns "in mod pozitiv" la propunerile Greciei, a declarat un reprezentant al guvernului grec, citat de AFP.
De asemenea, Varoufakis a spus sambata ca este optimist cu privire la noua runda de discutii dintre ministrii Finantelor din zona euro, care va avea loc luni la Bruxelles.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in februarie extinderea cu patru luni a programului de salvare a Greciei, dupa ce guvernul de la Atena s-a angajat sa imbunatateasca colectarea taxelor, sa consolideze fondurile de pensii si sa continue privatizarile.
Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana si-au exprimat sprijinul pentru angajamentele asumate de guvernul elen, dar au subliniat ca Grecia nu va putea accesa noi fonduri prin programul actual daca nu prezinta masuri concrete pentru redresarea economiei.
Grecia a platit vineri FMI o datorie de 310 milioane de euro, reprezentand prima parte a unei transe de 1,5 miliarde de euro care ajunge la scadenta peste doua saptamani. Statul elen trebuie sa plateasca in martie imprumuri scadente in valoare totala de 6 miliarde de euro.