Marea Britanie, pe cale sa redevina "bolnavul" Europei
Productivitatea din Regat continua trendul descendent inceput in 2007, iar diferenta fata de Statele Unite si Germania e tot mai mare pe zi ce trece, in prezent cam undeva ca acum douazeci de ani.
Productivitatea este un indicator cheie pentru cat de bine se descurca o economie. Pe scurt, masoara cat de eficienta este o tara in producerea bunurilor si oferirea de servicii.
Potrivit The Guardian, Marea Britanie nu exceleaza in prezent la niciuna din cele doua categorii.
Fata de acum 20 de ani, productivitatea a avut o tendinta anuala de crestere de putin peste 2%, lucru datorat in mare parte unei forte de munca mai bine antrenate si dezvoltarii tehnologice.
Insa in ultimii cinci ani, de la inceperea crizei economice, productivitatea britanica nu doar ca a batut pasul pe loc, ci a inregistrat un regres. Daca perioada de dinaintea recesiunii s-ar fi prelungit, Marea Britanie ar fi inregistrat o crestere de 13%. In conditiile actuale insa, productia tarii este cu 2% mai mica decat era la acea data.
Si, desi recesiunea a fost un eveniment global, Marea Britanie a fost lovita mai puternic decat alte tari, ceea ce a facut ca ultimele comparatii economico-financiare sa o plaseze sub competitorii alaturi de care alta data impartea masa bogatilor.
Analiza datelor i-a facut pe specialisti sa asemene perioada pe care Marea Britanie o traverseaza acum cu cea in care era supranumita "bolnavul Europei". In anii ’90 si in prima jumatate a anilor 2000 lucrurile incepusera sa isi revina, dar totul a luat sfarsit in 2007. In prezent, diferenta fata de Statele Unite, Germania si Franta este la fel ca acum doua decenii.
Unul dintre motivele pentru care productia s-a redus este si acela ca economia tarii este cu trei procente mai mica, in timp ce numarul celor angajati a ramas aproximativ acelasi. Cei din campul muncii au preferat sa accepte salarii mai mici, un standard de viata mai scazut si contracte renegociate, decat sa ramana pe drumuri. In trecut, companiile au apelat la concedieri masive si masura a dat rezultate.
Cei mai optimisti spera ca situatia sa fie doar una temporara. Exista insa motive de ingrijorare ca aceasta s-ar putea extinde pe termen lung.
Angajatorii pot raspunde unei cereri in crestere fie prin aducerea mai multor lucratori, fie printr-o investitie mai mare de capital. In situatia de fata, este mai usor sa atragi mana de lucru, decat sa ceri bani de la banci, care nu mai sunt atat de dispuse sa ii ofere. Asa ca pentru firme este mai usor sa faca angajari, decat sa investeasca, lucru care, pe termen lung, condamnda Marea Britanie la o productivitate si mai mica.