Macar tragedia greaca a magarilor a avut happy-end. Singurii care i-au induplecat pe britanici sa-i salveze din criza
Nu doar oamenii sunt afectati de criza economica. Pentru cativa magari ajunsi pe o mosie din mediul rural englez, viata abia incepe. Nu sunt nativi din Marea Britanie, ci refugiati din Grecia, victime ale situatiei economice din tara natala, scriu cei de la Wall Street Journal.
In loc sa fie aruncat in strada acum doi ani sau mai rau, Christoforos a scapat de pe Insula Kos ca intr-o Odisee neasteptata si „a aterizat” in aripa speciala a unui imobil aristocratic englez numit The Donkey Palace.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a refuzat sa mai imprumute Greciei, aflata in impas, insa acest lucru nu a impiedicat cetatenii Regatului sa salveze magarii abandonati de stapanii grecii, care se aflau in imposibilitatea de a-i ingri.
In decembrie 2010, Christoforos si camaradul sau Fotis au facut o calatorie de cinci zile spre Littlehampton, sudul Angliei, intr-un camion special amenajat pentru ei. In prezent, ei traiesc pe o mosie de 11.000 de acri, numita Angmering Park, detinuta de Anne Herries, fiica ducelui de Norfolk.
Cei doi magarusi au parte de campuri inverzite in timpul zilei, de fan proaspat si de gustari cu ghimbir. Se bucura de toata atentia, iar noaptea dorm in grajduri dotate cu incalzire la Canalul Manecii.
Cum pensiile grecilor sunt micsorate tot mai mult si mai des in vederea reducerii deficitului bugetar, aceste animale se bucura de una de lux in strainatate. „Cred ca se gandesc ca au ajuns intr-un fel de rai al magarilor”, a spus Gwen Ware, un cetatean britanic care a ajutat la strangerea fondurilor pentru emigrarea lor, cu ajutorul societatii de binefacere pe care o conduce „Saving Greek Animals” ("Sa salvam animalele Greciei").
La mosia doamnei Herries, Christoforos si Fotis locuiesc cu alti sapte magari salvati de la infometare sau de la moartea in abator, spatiul fiind pentru creat pentru patruzeci de magari. Ingrijitoarea Fiona Burness se teme, insa, ca aglomerarea ar putea fi in detrimentul acestora odata cu „pierderea socializarii cu oamenii si atentia individuala”.
In Grecia, aceste animale au lucrat inca de la inceputul istoriei scrise si inca mai muncesc: cara mancare si lemne de foc, iar unii turisti ii folosesc pentru a urca portiuni abrupte in statiuni de vacanta precum Santorini.
Animalele din Grecia, abandonate de proprietari
Grupurile care apara drepturile animalelor spun ca acestea sunt abandonate tot mai des de catre proprietarii greci, care nu isi mai pot permite sa-i ingrijeasca. Piata magarilor folositi pentru munca fizica a scazut odata cu cererile externe de achitare a datoriei Greciei.
"Magarii nu au pe nimeni care sa-i faca campioni”, a spus trista doamna Burness. Britanicii, cunoscuti adesea pentru iubirea excentrica fata de animale, nutresc o afectiune speciala pentru magari. Folositi la echitatie pe plajele din statiunile de coasta ca Blackpool si Brighton, acestia erau considerati "punctul forte de atractie" in vacantele englezilor.
Ba mai mult, britanicii se identifica cu stoicismul acestor animale. „Snaffi, unul dintre magari, si-a prins capul intr-o poarta si tot ce a facut a fost sa stea linistit acolo pentru 40 minute, asteptand sa vina cineva sa il ajute”, a povestit Burness. „Un cal ar fi devenit agitat si nu ar fi reactionat atat de bine”.
Inca nu se stie exact cati magarusi sunt afectati de tragedia financiara prin care trece Grecia. Un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii a declarat ca guvernul nu are date cu privire la aceasta problema.
Barbara Doulyeraki, care conduce Agia Marina Donkey Rescue in Creta, a spus ca primeste doua sau trei apeluri pe saptamana de la sateni in vederea vanzarii sau abandonarii magarilor, in comparatie cu anii de dinaintea crizei cand primeau un astfel de telefon pe luna. Doulyeraki a mai declarat ca magarii in varsta, care nu mai pot lucra, sunt lasati uneori pe marginea drumului sa moara de foame sau sunt vanduti vanzatorilor ambulanti de carne. „Este o situatie destul de tragica”, a adaugat aceasta: „Acesti magari au lucrat 25 sau 30 ani din greu”.
Sanctuarele englezesti in care traiesc magarii eleni
Sanctuarul Donkey, cu sediul Devon, o regiune din sud-vestului Angliei, finanteaza servicii de salvare pentru magari care costa 45.000 de lire sterline pe an (60.000 dolari).
O alta societate de caritate din Regatul Unit, numita Greek Animal Rescue, strange aproximativ 150.000 euro pe an, alocand o parte din aceste fonduri pentru un adapost de magari de pe Insula Kos.
Pentru a imigra este nevoie doar de un pasaport pentru cai, valabil de asemenea atat pentru magari, cat si pentru zebre, document in care sunt trecute date despre varsta, medicamente si uneori informatii despre silueta animalului in cauza, pentru indentificare.
„Magarii beneficiaza de circulatie libera in afara granitelor”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale al Regatului Unit.
Timp de multi ani, in Grecia aceste animale au mancat doar arbusti pitici, iar acum nici nu se uita la tine daca le dai altceva in afara de fan de cea mai buna calitate pentru caii de curse. Unii dintre magarii salvati lucreaza putin in fiecare zi, pentru a avea o viata mai activa.
La Donkey Sanctuary din Devon, animalele fac plimbari alaturi de persoane cu probleme emotionale care au nevoie de asemenea terapii, in special copii, in timp ce altii fac vizite la domiciliu persoanelor in varsta.
Unii au ajuns si vedete. Aliki, de pilda, Alice botezata de ingrijitoarea ei la mosia doamnei Herries, a lucrat de curand in lumina reflectoarelor. A fost aleasa pentru piesa locala de Craciun, mai exact pentru punerea in scena a nasterii lui Iisus.