Cehia: Grecia ar trebui sa iasa din zona euro daca UE nu este dispusa sa acorde finantare masiva
Europa ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea bancilor care au nevoie de recapitalizare si pe probleme care pot fi rezolvate, si nu sa acorde timp de cativa ani toata atentia Greciei, a carei economie reprezinta doar 2% din cea europeana. Declaratia ii apartine guvernatorului bancii centrale a Cehiei, Miroslav Singer, citat de Reuters.
Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si sa-si devalorizeze moneda nationala daca Uniunea Europeana nu va fi dispusa sa acorde statului elen finantare "masiva", a declarat Singer, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Novini.
"Daca nu exista vointa de a oferi Greciei o suma masiva de bani din fondurile structurale europene, nu vad nicio alta solutie afara de iesirea tarii din zona euro si o devalorizare masiva a noii monede grecesti. Pana acum, Grecia a primit credite cu scopul principal de a mai castiga timp pentru ca grecii bogati sa-si poata muta banii din tara. Asta scade increderea in Europa si disponibilitatea tarilor din afara UE de a imprumuta sau de a recapitaliza Fondul Monetar International pentru sprijinirea Europei", a aratat oficialul ceh.
Cehia nu are planuri sa adopte euro in viitorul apropiat. Guvernul de la Praga nu a pierdut, in crizele ultimilor ani, capacitatea de a se refinanta de pe piete, iar sectorul bancar este bine capitalizat si protejat de o baza solida de depozite.
Intrebat ce ar trebui sa faca Europa pentru a pune capat crizei, Singer a afirmat ca politicienii UE ar trebui sa admita ca bancile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.
El a criticat banca centrala a Austriei pentru ca a publicat, in noiembrie, fara consultari, reglementari care impun bancilor sa acopere orice noi credite acordate in Europa Centrala si de Est prin depozite locale. "Nu este calea cea buna, consider ca este un semn de slabiciune, nervozitate si eroare", a mai aratat guvernatorul Bancii Cehiei, potrivit Mediafax.