Liderii G7 sustin introducerea yuanului chinezesc pe lista monedelor de rezerva la FMI, ca urmare a aprecierii masive
Yuan
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) sunt de acord ca yuanul chinezesc sa devina devina moneda de rezerva la FMI, insa nu este necesara urgentarea acestui proces, a afirmat, vineri, ministrul germane de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmit Xinhua si AFP, potrivit Agerpres.
Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului in randul monedelor in cosul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar International in tranzactiile internationale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru pozitia Chinei ca putere economica globala.
In prezent, cosul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul, insa componenta sa este revizuita la fiecare cinci ani.
'Exista probleme tehnice si nu numai tehnice, pentru a rezolva includerea yuanului in randul monedelor in cosul de valute. Suntem de acord cu acest obiectiv, dar nu ar fi bine sa ne grabim', a declarat Schaeuble, la conferinta de presa in care au fost prezentate concluziile reuniunii G7.
Moneda Chinei 'nu mai este subevaluata', a anuntat marti Fondul Monetar International, yuanul avand astfel sanse sa devina moneda de rezerva la FMI. Subevaluarea a fost o problema in trecut, dar nu mai este cazul in prezent, considera FMI.
'Aprecierea efectiva din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem ca statul chinez ar trebui sa aiba ca obiectiv o flexibilizare efectiva a cursului de schimb al yuanului in urmatorii 2-3 ani', a declarat seful misiunii FMI in China, Markus Rodlauer.
Pe acelasi subiect: