Londra concureaza cu Paris si Zurich pentru a deveni centru de tranzactionare a yuanului chinezesc
Londra concureaza cu Paris si Zurich pentru a deveni centru de tranzactionare a yuanului chinezesc in Europa, China intentionand sa introduca moneda in tranzactiile valutare globale, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Banca Angliei a anuntat ca are capacitatea sa devina primul membru din G7 care sa semneze un acord de schimb valutar (currency-swap) cu Banca Poporului din China, dupa o intalnire de luna trecuta.
Acordul ar putea permite bancii centrale britanice sa puna la dispozitia bancilor pana la 400 de miliarde de yuani (64 miliarde dolari), volum echivalent cu cel operat de Hong Kong, a declarat Gao Qi, analist la Royal Bank of Scotland Group in Singapore.
Londra, centrul unor tranzactii valutare de 4.000 de miliarde de dolari pe zi, isi extinde legaturile cu China, a doua mare economie a lumii, dupa ce vanzarile de obligatiuni denominate in yuani pe pietele externe au crescut de 11 ori, la 174 miliarde de yuani (28 miliarde dolari), din 2009, iar tranzactiile cu moneda chinezeasca s-au triplat la Londra.
China a inceput sa preomoveze utilizarea yuanului in afara tarii in 2010.
"Incepem o calatorie uriasa. Este probabil cel mai captivant lucru care se va intampla in intreaga mea cariera. Este o revolutie pe pietele financiare", a declarat Philippe Lintern, director la Standard Chartered.
Operatiunile swap vor permite Bancii Angliei sa ofere yuani importatorilor si altor operatori, cand va exista un deficit al monedei. Aceasta "plasa de siguranta" va avea un efect psihologic puternic in cresterea increderii in tranzactionarea yuanului, a aratat Lintern.
Ponderea tranzactiilor in yuani a crescut de la 1% la 9%, de cand China a lansat in 2009 un program pilot prin care yuanul poate fi folosit in tranzactii internationale, potrivit Bancii Poporului din China.
Pana in 2015, o treime din comertul transfrontalier al Chinei va avea loc in yuani, astfel ca moneda va deveni una din cele trei cel mai utilizate in comertul global, alaturi de dolar si euro, a anticipat HSBC in aceasta saptamana.
In Marea Britanie au loc 46% din tranzactiile valutare globale, urmata de SUA cu 24%, Franta cu 7% si Singapore cu 3%.
Pe piata offshore a yuanului, tranzactiile din Marea Britanie au avut o pondere de 3% anul trecut, pe locul al treilea dupa Hong Kong, cu 73%, si China continentala, cu 5,2%. In Singapore au avut loc 2,6% din tranzactiile cu yuani, in SUA 1,9%, iar in Franta 1,4%.
China promoveaza utilizarea yuanului in economia globala, dar analistii cred ca procesul este de durata, intrucat guvernul chinez nu permite fluctuatia libera a monedei. Banca centrala chineza limiteaza fluctuatia zilnica a yuanului la 1% in plus sau in minus, fata de referinta stabilita de institutie.
Pe acelasi subiect: