"Lupta" pentru un nou stat pe harta Europei. "Turnuri umane" pentru dreptul la independenta, in Catalonia
Zeci de "turnuri umane" au fost formate duminica in Catalonia si in numeroase orase din Europa, in semn de sustinere pentru dreptul regiunii din nord-estul Spaniei la autodeterminare, relateaza AFP. In Barcelona, in fata basilicii Sagrada Familia, o echipa de "castells" a construit un "turn uman" de sapte etaje, spre admiratia publicului.
Inclusa din 2010 in patrimoniul cultural al UNESCO, traditia construirii de turnuri umane, veche de doua secole, a devenit intre timp simbolul identitatii catalane si un instrument cultural in sprijinul independentei, sustinuta de nationalistii din regiune, care spera sa organizeze la 9 noiembrie un referendum in vederea autodeterminarii.
"Castells (turnurile umane - n.r.) simbolizeaza momentul politic pe care il traim. Numerosi oameni depun acum eforturi in vederea construirii acestor turnuri umane, imposibil de ridicat inainte, ca si in cazul independentei", a explicat Muriel Casals, presedintele Omnium, asociatie pentru apararea culturii catalane.
Sub sloganul "Noi, catalanii, vrem sa votam, turnuri umane pentru democratie", asociatia Omnium a mobilizat peste 5.000 de persoane in 71 de grupuri de "castelles", care, duminica, au construit simultan astfel de turnuri in Barcelona, Paris, Berlin, Bruxelles, Lisabona, Geneva, Roma, Santiago de Chile sau Montreal, precum si alte 40 de localitati catalane.
"Dorim foarte mult sa putem vota si dorim ca Europa sa stie acest lucru", a relatat Marga Tarrago, o functionara in varsta de 53 de an.
Incurajati de aplauze si scandarile in favoarea independentei, participantii la aceasta manifestare, purtand camasi de culoare verde, pantaloni albi si curea neagra, au inceput sa urce unul cate unul pe umerii celorlalti, formand in final un turn de sapte etaje, avand in "varf" o fetita purtand pe cap o casca de protectie.
Imaginea s-a repetat la Tower Bridge din Londra, la Paris, in fata Turnului Eiffel, in Grande Place din Bruxelles, sau Alexanderplatz din Berlin, unde participantii au fost sustinuti de fostul antrenor al echipei de fotbal FC Barcelona, in prezent la Bayern Munchen, Pep Guardiola.
"A fost impresionant. Suntem o societate foarte activa si am demonstrat din nou acest lucru", a afirmat Pere Tiana, purtatorul de cuvant al asociatiei de "castells" "Minyons de Terrassa", care a participat la o manifestare de acest fel organizata in fata sediului Guvernului catalan, in Barcelona.
In prezent, manifestarile "castelles" se bucura de o popularitate considerabila, cu aproape 100 de grupuri, 11.000 de membri si construirea unor turnuri care pot atinge zece etaje, reprezentand punctul de atractie al festivalurilor din orasele din Catalonia.
Odata cu amplificarea solicitarilor in vederea independentei in regiunea cu 7,5 milioane de locuitori, cultura traditionala incepe sa joace un rol politic vizibil.
"Suntem diferiti, nu suntem nici cei mai buni, nici cei mai rai, doar diferiti. Guvernul spaniol nu a vrut niciodata sa inteleaga acest lucru, iar pentru aceasta, dorim independenta", a afirmat in fata "turnului uman" din fata basilicii Sagrada Familia, Maria Garcia, o pensionara catalana, insotita la aceasta manifestare de sotul sau, care flutura un drapel catalan.