UE se pregateste sa coabiteze cu Syriza, dar va avea loc un joc intens de poker intre Merkel si Tsipras: “Ne asteptam la o renegociere, intrebarea este care va fi subiectul”
Angela Merkel
Uniunea Europeana, confruntata cu victoria categorica a partidului stangii radicale Syriza in Grecia, va trebui sa se acomodeze cu Alexis Tsipras si sa aleaga intre confruntare si concesii dificil de acceptat pentru unele tari, precum Germania, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Alexis Tsipras cere o restructurare a datoriei, care reprezinta 177% din PIB. Partenerii sai nu au in vedere decat o relaxare si aceasta in conditiile continuarii reformelor.
Primele semnale vor fi transmise inca de luni, cu ocazia reuniunii ministrilor de Finante din zona euro la Bruxelles, pe tema viitorului programului de ajutor financiar de care beneficiaza Atena. Prevazuta cu mult inainte, ea coincide cu noile circumstante din Grecia. Aceasta va fi precedata de o sesiune de lucru intre presedintii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.
Victoria Syriza a surprins prin amploarea sa, dar ea nu ia prin surprindere si partenerii Greciei. "Nu vom scapa de o renegociere, intrebarea este care va fi subiectul ei: termenele limita, valoarea sau amandoua", a marturisit duminica o sursa europeana la Bruxelles. "In ceea ce priveste valoarea va fi cel mai dificil".
Pozitia Germaniei va fi determinanta
Pozitia Germanie va fi determinanta. Victoria lui Tsipras "submineaza politica actuala organizata dupa principii germane", a subliniat duminica Julian Rappold, de la Institutul german de politica externa. "Calea prezentata de Merkel ca fiind fara alternativa ar putea fi pusa sub semnul intrebarii".
Partenerii Greciei sunt pregatiti sa ofere un termen noului Guvern grec inainte de a putea negocia in liniste planul sau de ajutor, a asigurat ministrul francez de Finante, Michel Sapin. O extindere cu sase luni a programului actual, deja prelungit in decembrie pana la sfarsitul lui februarie, este avuta in vedere ca prim raspuns, a declarat sursa citata.
Dar timpul preseaza. "Este Grecia capabila, pana la sfarsitul lui martie, sa isi plateasca functionarii?", a adaugat el.
"Trebuie sa vedem propunerile pe care le va face Tsipras", a declarat ministrul italian al Afacerilor Europene, Sandro Gozi.
"Poporul grec lasa in spate austeritatea", a declarat el duminica in prima sa interventie dupa victoria partidului sau. Putin mai tarziu, el a precizat ca vrea sa "negocieze" cu creditorii internationali "o noua solutie viabila care sa fie benefica pentru toti", fara a intra in detalii.
Grecia traieste din imprumuturi, din 2010. Pana in martie, ar putea ramane fara bani
Dar in spatele retoricii, exista faptele. Atena traieste din 2010 sub perfuzia creditorilor internationali, care au promis sa ii imprumute 240 de miliarde de euro in schimbul unei austeritati drastice.
"Predau o tara care este pe cale sa iasa din criza, care este membra a Uniunii Europene si a zonei euro si sper ca viitorul Guvern va mentine aceste achizitii", a subliniat Antonis Samaras, premierul in exercitiu, dupa ce si-a recunoscut infrangerea.
Sunt asteptate momente tensionate intre Bruxelles si Atena in urmatoarele saptamani, apreciaza un functionar european de rang inalt.
Intre Merkel si Syriza, "va avea loc o partida de poker intensa", anticipeaza Julian Rappold. "In prezent, pentru Guvernul german o stergere a datoriei nu este negociabila", subliniaza el. "Dar trebuie sa existe o concesie" din partea Berlinului. "Nu vrem sa fim cei care imping Grecia in prapastie", explica el.
"Trebuie relaxate conditiile, de exemplu prin prelungirea duratei imprumuturilor si reducand nivelul dobanzii la unele imprumuturi", a explicat economistul Jacques Sapir pentru cotidianul francez Liberation.
Economistul Paul De Grauwe avertizeaza: refuzul de relaxare a conditiilor va fi o eroare pentru ca acest lucru "va condamna Grecia la multi ani dificili si va incuraja miscarile politice extremiste", ceea ce va "perturba puternic zona euro in ansamblu".
Pe acelasi subiect: