Gordon Brown: Uniunea Angliei cu Scotia este in pericol de moarte
Prim-ministrul britanic David Cameron a pus viitorul uniunii, veche de secole intre Anglia si Scotia, in pericol de moarte, prin atatarea nationalismului englez, a declarat duminica ex-premierul Gordon Brown, citat de Reuters.
Gordon Brown, care a condus un guvern laburist intre 2007 si 2010, a declarat in Scotia sa natala ca liderul conservator Cameron ar trebui sa se retraga din politica ce a trasat linii de divizare intre Scotia si restul Regatului Unit.
55% dintre scotieni fata de 45% au votat pentru mentinerea uniunii lor cu Anglia de 308 ani, intr-un referendum in 2014. Dar de atunci, sprijinul pentru formatiunea pro-independenta Partidul National Scotian a crescut, ajutand SNP sa castige aproape fiecare loc parlamentar britanic in Scotia la alegerile nationale din mai, aminteste Reuters, preluata de Agerpres.
"Uniunea este in pericol de moarte daca Tory nu sunt pregatiti sa opreasca robinetul nationalismului englez", a declarat Brown.
Cameron a obtinut o victorie electorala surpriza in mai, in timp ce alegatorii au sustinut manifestul sau bazat pe reputatia partidului conservator pentru competenta economica si o promisiune de a oferi un excedent bugetar.
In timpul campaniei pentru referendumul scotian, el a spus ca i s-ar frange inima daca Scotia se desprinde de Marea Britanie.
Brown, un scotian de 64 de ani, clasat pe locul celui mai impopular prim-ministru britanic intr-o jumatate de secol, a aparut ca un "star" putin probabil al referendumului dupa o serie de discursuri pro-uniune.
Duminica, Brown a criticat campania electorala nationala "pernicioasa" a lui Cameron cand a avertizat alegatorii ca daca nu sustin partidul conservator s-ar trezi cu un guvern condus de laburistii indatorati nationalistilor scotieni.
El a spus ca aceeasi tactica ar putea fi utilizata in timpul unui referendum asupra UE, de ramanere sau iesire.
Britanicii vor vota daca vor ramane membru al Uniunii Europene pana la sfarsitul anului 2017, dupa ce Cameron va incerca sa renegocieze normele UE cu privire la aspectele politice sensibile cum ar fi imigratia.