Ce se intampla daca Scotia divorteaza de Regat. Povestea unui roman care munceste printre scotieni: "Propaganda e puternica"
Scotia este pe cale sa puna capat unei istorii de peste 300 de ani alaturi de Regatul Unit, daca cei peste 4,8 milioane de cetateni cu drept de vot ai provinciei vor opta pentru “DA” la referendumul de joi, in care isi decid independenta.
Situatia a generat in acest an multe discutii si provoaca in continuare multe incertitudini. Pe ce isi va construi economia noul stat, ce moneda va folosi, va mai fi membru UE, ce buget va avea sau cum se va imparti datoria Regatului la despartire, sunt doar cateva dintre intrebarile care au aparut in aceasta perioada. Iar ingrijorarile de partea unionistilor au crescut in conditiile in care, saptamana trecuta, cei care vor independenta Scotiei i-au depasit pentru prima data in sondaje pe cei care isi doresc ramanerea in Regat.
Fondul Monetar International a avertizat, totodata, ca declararea independentei Scotiei va provoca incertitudini economice si ar putea declansa reactii negative pe pietele financiare.
"Unul dintre principalele efecte imediate risca sa fie incertitudinile legate de tranzitia la o situatie monetara, financiara si bugetara diferita in Scotia", a declarat un purtator de cuvant al FMI, Bill Murray. "O victorie a celor care vor independenta va ridica mai multe intrebari importante si complicate care trebuie negociate", a avertizat reprezentantul FMI.