Gazprom trebuie sa achite taxe de export de aproape 800 mil. dolari pentru livrari neplatite de Ucraina
Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, trebuie sa plateasca taxe de export in valoare de aproape 800 de milioane de dolari pentru livrari care nu au fost achitate de Ucraina, transmite Bloomberg.
Grupul a cerut guvernului rus sa ajute la rezolvarea problemei taxelor de export care trebuie platite in urma anularii, in aprilie, a discounturilor oferite Ucrainei, a declarat ministrul rus de Finante Anton Siluanov, la St. Petersburg. El a precizat ca guvernul va analiza problema.
"Nu este drept, in conditiile in care Gazprom nu a incasat banii de la Ucraina, care contesta pretul gazelor si nu recunoaste in totalitate datoriile. Totusi, asta este legea, iar tara are nevoie de venituri suplimentare", a spus Ildar Davletsin, analist la Renaissance Capital in Moscova.
Rusia face eforturi de relansare a cresterii economice, care a incetinit la 0,9% in primul trimestru, pe fondul conflictului din Ucraina si al sanctiunilor impuse de SUA si UE in urma anexarii Crimeei.
Autoritatile ruse au anulat doua discounturi acordate companiei ucrainene NAK Naftogaz Ukrainy, pretul urcand, in prima saptamana din aprilie, de la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi la 485 de dolari.
Scutirea de la taxa de export a fost acordata in 2010, in cadrul acordului de la Harkov, in care Ucraina a prelungit termenul de inchiriere a bazei din Crimeea pentru flota de la Marea Neagra a Rusiei din 2017 pana in 2042, in schimbul gazelor mai ieftine.
Dupa ce Putin a declarat ca Crimeea este parte a Rusiei, guvernul de la Moscova a anuntat ca inchirierea nu mai este necesara.
Datoriile restante ale Ucrainei, pentru perioada noiembrie 2013-aprilie 2014, se ridica la 3,5 miliarde de dolari, potrivit Gazprom. Compania mai cere circa 1,7 miliarde de dolari, in avans, pentru livrarile din iunie.
Ucraina este dispusa sa plateasca datoriile acumulate pentru livrarile de gaze pana in martie inclusiv, daca Rusia va reveni la pretul de 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, din primul trimestru.
Pe acelasi subiect: