Divorț dificil între Londra și Bruxelles. UE nu vrea “un zid” care să o separe de Marea Britanie, spune Tusk, dar recunoaște că Brexit-ul ”va duce inevitabil la fricţiuni”
Theresa May si Donald Tusk
Uniunea Europeană nu doreşte să ridice „un zid” care să o separe de Marea Britanie după Brexit, chiar dacă divorţul va conduce în mod inevitabil la slăbirea legăturilor dintre cele două părţi, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, scrie France Presse, preluată de Agerpres.
“Nu dorim să construim un zid” a afirmat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Luxemburg, unde şi-a prezentat viziunea asupra viitoarei relaţii cu Londra. UE „doreşte ca Regatul Unit să devină prieten şi partener apropiat şi să înceapă negocierile cu privire la viitor într-un spirit deschis şi pozitiv”, a adăugat el.
„Având în vedere liniile roşii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil: şi va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slăbi, dar nu va întări legăturile economice", a afirmat preşedintele Consiliului European, o structură comunitară care îi grupează pe liderii celor 27 de state membre.
Donald Tusk a prezentat presei „proiectul său cu orientările principale privind cadrul pentru relaţia viitoare” cu Regatul Unit, la baza căreia se va afla probabil un acord de liber schimb, dar ale cărui contururi sunt încă incerte.
Brexit-ul „va conduce inevitabil la fricţiuni” comerciale între UE şi Marea Britanie, având în vedere dorinţa britanică de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală, avertizează Consiliul European în acest proiect de directive de negociere, consultat de AFP.
Acest text urmează să fie aprobat la summitul european din 22-23 martie de la Bruxelles înainte de a deveni o poziţie oficială a UE, notează agenţia de presă franceză.
Negocierile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Regatul Unit nu au început încă, discuţiile concentrându-se până acum asupra pregătirii tratatului de separare, cu dosare grele precum 'factura' pentru Brexit, soarta expatriaţilor şi viitorul frontierei irlandeze.
Potrivit unui document intern al Comisiei Europene, citat de agenția DPA, care va fi prezentat statelor membre ale UE, Uniunea Europeană critică modul în care premierul britanic a elaborat poziţia Londrei privind viitoarea relaţie cu UE după Brexit.
Documentul respectiv, despre care anterior a relatat cotidianul The Guardian, apreciază că discursul de vineri al Theresei May a reprezentat o “schimbare de ton, dar nu şi una de conţinut” şi s-a adresat în special opiniei publice britanice.
''Deşi discursul a fost lung în privinţa aspiraţiilor, el a fost scurt în legătură cu soluţiile fezabile care ar respecta principiile UE-27'', menţionează documentul pregătit de către Comisia Europeană, care poartă în numele UE negocierile asupra Brexit-ului cu Londra.
Uniunea Europeană a afirmat că Theresa May a propus un 'nou model' pentru viitoarea relaţie ''preluând selectiv elemente ale statutului de membru al UE şi ale acordurilor comerciale cu ţări terţe'', ceea ce Bruxelles-ul a numit 'double cherry-picking'.
Theresa May a anunţat vineri că Marea Britanie este aproape de a conveni cu Bruxellesul termenii punerii în practică a unei perioade de tranziţie care va contribui la ieşirea fără probleme a ţării din Uniunea Europeană.
Într-un discurs extrem de aşteptat cu privire la viziunea Londrei asupra viitoarei relaţii cu UE după Brexit, şefa executivului britanic a spus că perioada de tranziţie respectivă trebuie să fie limitată în timp şi că aceasta nu poate fi o soluţie permanentă. Theresa May a estimat că ţara sa poate fi o 'naţiune mai puternică şi mai coerentă', care să funcţioneze atât în favoarea celor care au votat pentru părăsirea UE, cât şi pentru cei care s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în forul comunitar. Ea a adăugat că este nevoie de o 'gândire creativă' pentru a încheia cel mai bun acord între Londra şi UE.
În legătură cu regulamentele UE, May a spus că Marea Britanie poate opta să rămână aliniată la normele privind concurenţa şi ajutoarele de stat după Brexit.
Potrivit Theresei May, este nevoie de un echilibru în cadrul noilor relaţii dintre Londra şi Bruxelles după Brexit, adăugând că „niciuna dintre părţi nu va avea exact ceea ce doreşte”.
Pe acelasi subiect: