Decizie istorica pentru salvarea euro. BCE incepe luni programul de achizitii de obligatiuni. Moneda unica, un nou minim record fata de dolar
BCE
UPDATE: Banca Centrala Europeana va incepe din 9 martie sa cumpere obligatiuni, transmite Bloomberg. Mario Draghi spune BCE este convinsa ca va reusi sa invinga in lupta cu deflatia. La sase ani dupa ce Fed a inceput programul de relaxare cantitativa, consiliul guvernatorilor BCE s-a angajat joi ca de saptamana viitoare sa inceapa primele achizitii din programul de 60 de miliarde de euro/luna, a declarat presedintele BCE la Nicosia.
"Decizile privind politica noastra monetara au functionat", a declarat Draghi. "Vedem ca obiectivele pe care ni le-am propus sunt gradual atinse".
Raspunzand intrebarilor jurnalistilor, Draghi a detaliat o serie de elemente ale programului de stimulare, inclusiv in ce masura BCE va cumpara bonduri guvernamentale la randamente negative.
"Cat de negativ?". "Pana la nivelul ratei pentru depozite, de - 0,2%", a spus Draghi, transmite Bloomberg.
In urma anuntarii datei de incepere a achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, euro s-a apreciat de la 1,1064 dolari pe unitate la 1,1087 dolari pe unitate. A pierdut insa avansul dupa declaratia lui Draghi privind achizitia de obligatiuni cu randamente negative, atingand un nou minim al ultimilor 11 ani, de 1,1005 dolari pe unitate.
Euro a scazut si fata de lira sterlina, la 72,26 pence pe unitate, cel mai redus nivel dupa decembrie 2007.
Randamentele obligatiunilor din zona euro au scazut la randul lor. Astfel, cel al obligatiunilor portugheze pe 10 ani a coborat cu 0,1 puncte procentuale, la 1,788%, in timp ce al obligatiunilor germane a scazut cu 0,19 puncte, la 0,361%.
Analistul Stephen Pope, de la Spotlight Ideas, se intreaba deja daca afirmatia lui Draghi privind limita de -0,2% pentru randamentele obligatiunilor care vor fi cumparate de BCE poate plafona randamentele din piata. In prezent, obligatiunile germane pe termen de doi ani au un randament de -0,185%, in cazul Austriei de -0,106% Belgiei de -0,108%, Finlandei -0,10%, Frantei de -0,106%, Italiei de 0,209%, Olandei de -0,109%, a precizat Pope.
BCE a imbunatatit pe de alta parte estimarea privind cresterea economica din zona euro din 2015 cu 0,5 puncte procentuale, la 1,5%. Pentru 2016 banca centrala anticipeaza un avans mai mare, de 1,9%, fata de estimarea anterioara de 1,5%, in timp ce pentru 2017 prognozeaza o crestere a PIB-ului regiunii de 2,1%.
Draghi a notat insa ca se mentin inca riscurile de incetinire economica. Oficialii BCE au revizuit in scadere estimarea referitoare la inflatia din acest an, la nivelul zero, fata de ritmul de 0,7% prognozat in decembrie, masura reflectand in principal scaderea preturilor petrolului.
Perspectiva referitoare la inflatia din 2016 a fost majorata de la 1,3% la 1,5%, pe fondul asteptarilor de crestere a cotatiilor petrolului. Pentru 2017, BCE anticipeaza o inflatie de 1,8%, aproape de tinta institutiei, de aproape 2%.
Draghi a avertizat ca redresarea economica ciclica conforma cu asteptarile BCE nu trebuie sa fie motiv de relaxare, aratand ca reformele de pe piata muncii si eforturile de imbunatatire a climatului de afaceri trebuie sa se intensifice in mai multe tari.
"Politicile fiscale trebuie sa sustina redresarea, dar trebuie sa respecte pactul de crestere si de stabilitate din zona euro, care limiteaza nivelurile deficitelor si al datoriilor", a spus seful BCE.
Euro a atins joi un nou minim al ultimilor peste 11 ani fata de dolarul american, in conditiile in care investitorii asteptau sedinta Bancii Centrale Europene pentru detalii privind programul de achizitii de obligatiuni care incepe in martie si ar urma sa dureze pana in septembrie 2016, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax.
Euro s-a depreciat joi pana la 1,1026 dolari pe unitate pe pietele asiatice, stabilizandu-se la valoarea de 1,1048 de dolari pe unitate. Prin comparatie, miercuri seara, euro era cotat la 1,1075 de dolari pe unitate la New York, potrivit MarketWatch.
La ora 10:00 (ora Romaniei), euro se tranzactiona pentru 1,1040 dolari pe unitate, in scadere cu 0,3%, pe pietele din Londra, marcand cel mai jos nivel din septembrie 2003, potrivit Financial Times.
In ianuarie, BCE a anuntat initierea unui program de relaxare cantitativa, care presupune cumpararea de obligatiuni, inclusiv titluri guvernamentale, in valoare totala de 1.080 de miliarde de euro.
In aceste conditii, analistii au anticipat ca presedintele BCE Mario Draghi va prezenta detaliile programului in conferinta de presa de la ora 15:30 (ora Romaniei), in urma sedintei de politica monetara de joi.
Adoptarea acestor noi masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, in conditiile in care dobanda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.
Preturile de consum din zona euro au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%, potrivit primelor estimari publicate luni de Eurostat.
In ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent.
Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. BCE are o tinta de inflatie de putin sub 2%.
Pe acelasi subiect: