BCE injecteaza 1 trilion de euro in economia Europei, pentru relansare. Euro scade la minimul ultimilor 11 ani fata de dolar. Ce avantaje are Romania si ce riscuri implica planul lui Draghi
UPDATE Seful BCE, Mario Draghi, a anuntat o infuzie de lichiditati de 60 de mld. euro/luna pentru a cumpara obligatiuni emise de statele zonei euro, incepanad cu luna martie, pentru cresterea inflatiei si revigorarea economiei Europei, program pe care il va mentine pana in septembrie 2016.
Draghi a anuntat ca BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.
Achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale, potrivit MarketWatch.
In cadrul noilor achizitii de obligatiuni care vor fi efectuate de BCE, obligatiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmand sa fie achizitii de obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active. Totodata, achizitiile BCE nu vor depasi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro.
Masurile anuntate de BCE sunt menite sa previna riscul mentinerii unei inflatii scazute o lunga perioada de timp.
"Cresterea agresiva a programului de achizitii de obligatiuni al BCE va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%, dar se mentin riscurile economice", a declarat Draghi.
Desi programul ar urma sa se incheie in septembrie 2016, masurile ar putea fi mentinute si dupa acest moment daca inflatia nu atinge nivelul urmarit, a mentionat seful BCE. Draghi se asteapta totusi ca inflatia sa accelereze spre sfarsitul anului 2015.
Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.
Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.
Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. Inflatia din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.
Euro scade la minimul ultimilor 11 ani fata de dolar
Euro a scazut joi la minimul a peste 11 ani fata de dolar dupa anuntul BCE privind extinderea la scara larga a programului lunar de achizitii de obligatiuni, relateaza MarketWatch. Astfel, moneda unica europeana s-a depreciat la 1,1465 unitati fata de dolar, dupa care a revenit peste 1,15 unitati.
Fata de lira sterlina, euro a scazut la 0,7578 unitati, cel mai mic nivel din februarie 2008. Euro s-a depreciat si fata de yen, la 134,94 unitati, cea mai scazuta rata din noiembrie 2013.
In acelasi timp, noile masuri de stimulare a economiei din zona euro anuntate de BCE au dus la cresterea actiunilor pe pietele europene, indicele Europe Stoxx 600 extinzand avansul de miercuri, cand a inchis la maximul ultimilor sapte ani. Bursa din Moscova a crescut cu 2,58%, iar pietele din Spania si Italia au urcat cu peste 1,5%, potrivit Bloomberg.
Investitorii, care anul trecut au evitat sa faca plasamente in active rusesti in urma deprecierii rublei pe fondul sanctiunilor economice internationale, se reorienteaza catre piata din Rusia, pe masura ce pretul petrolului da semne de stabilizare aproape de 50 de dolari/baril si fluctuatiile rublei se atenueaza.
"Masurile BCE duc la cresterea apetitului pentru active riscante si creaza noi stimuli pentru achizitiile de titluri rusesti", a declarat pentru Bloomberg Oleg Popov, director in cadrul Allianz Investments din Moscova.
Economiile din Europa de Est, inclusiv Romania, vor avea cel mai mult de castigat
Europa de Est are motive sa se bucure de achizitiile de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene (BCE), care ar contribui la cresterea economica si evitarea deflatiei, spre deosebire de Elvetia, pentru care masurile de stimulare vor avea ca efect aprecierea francului, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
"Achizitiile de obligatiuni ale BCE vor avea in mod clar un efect pozitiv. Relaxarea monetara poate avea un impact pozitiv asupra economiilor care au legatura cu regiunea unde este aplicata o astfel de politica", a declarat Piroska Nagy, economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), relateaza Bloomberg.
Majoritatea statelor est-europene nu folosesc euro, dar vor avea de castigat intrucat masurile BCE incurajeaza creditarea transfrontaliera si stimuleaza cresterea economica in uniunea monetara, principalul lor partener comercial.
Bancile centrale din Europa de Est sunt deja ocupate sa faca fata efectului retragerii masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala americana si cu decizia soc a Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina plafonul valutar de 1,2 franci/euro, care a marit costul creditelor in franci.
Europa de Est a suportat deocamdata impactul incetinirii economice din zona euro, dar prabusirea cotatiilor petrolului a amplificat presiunile de scadere a preturilor. In prezent, Polonia si Ungaria se afla in deflatie, in timp ce in statele vecine inflatia se afla la minime record.
Masurile de stimulare ale BCE ar putea permite statelor est-europene sa mentina costurile de imprumut la minime record, iar in unele cazuri scaderea in continuare a acestora, sustinand astfel cresterea economica, a spus Neil Schearing, economist sef pentru piete emergente la Capital Economics, in Londra.
"Politicile monetare din Europa Centrala si de Est vor ramane mai relaxate decat ar fi fost in alta situatie. Polonia si Romania ar putea reduce in continuare dobanzile, in timp ce Cehia ar putea ajusta plafonul de apreciere a coroanei", considera Schearing.
Lichiditatile suplimentare de la BCE ar putea incuraja bancile vest-europene, care domina circa doua treimi din industria bancara din Est, prin banci precum Erste Group Bank si Societe Generale, sa reduca retragerile de capital din regiune, a adaugat economistul.
Ce riscuri implica masurile anuntate de BCE
Initiativa lui Draghi implica si riscuri pentru Europa de Est, precum intrarile de capital si formarea de bule speculative pe pietele de obligatiuni, a avertizat saptamana trecuta guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka. Polonia a mentinut saptamana trecuta dobanda de politica monetara la nivelul de 2%.
BCE va evalua nivelul de 0,05% al dobanzii cheie la sedinta de politica monetara de joi, la care majoritatea analistilor anticipeaza ca institutia va anunta si lansarea unui program de achizitii de obligatiuni guvernamentale in valoare de 550 de miliarde de euro.
Un alt risc este ca programul de achizitii de obligatiuni al BCE sa nu confirme amploarea luata deja in calcul de investitorii in active de pe pietele est-europene, a spus Helena Horska, director de cercetari la Raiffeisen Bank in Praga.
Cu toate acestea, ritmul de crestere economica din Europa Centrala si cele trei state baltice va ramane solid, de 2,6% in acest an, potrivit estimarilor BERD publicate luni. In Europa de Sud-Est, avansul economic va fi de 2,2% in 2015.
Pe acelasi subiect: