Decizie istorica la Londra. Banca Angliei reduce dobanda cheie la un nivel minim record si reia programul de achizitii de obligatiuni, pentru a atenua efectele Brexitului
Banca Angliei (BoE) a adoptat o decizie istorica joi: reducerea dobanzii de referinta, pentru prima data din 2009, pentru a stimula cresterea economiei, afectata de incertitudinile privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit), transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Comitetul de politica monetara al BoE a redus joi dobanda de la 0,5% la nivelul record scazut de 0,25%. Si analistii se asteptau la prima reducere a costului creditului din luna martie 2009.
De asemenea, Banca Angliei a reluat programul de achizitii de active si a anuntat ca va cumpara obligatiuni guvernamentale de 60 de miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul votului din 23 iunie.
Economia Marii Britanii ar urma sa stagneze in semestrul doi din 2016 si va inregistra o crestere slaba anul viitor, a estimat BoE. Institutia a mentinut estimarile de crestere a PIB-ului Regatului Unit la 2% anul acesta, dar a inrautatit prognoza pentru anul viitor, de la 2,3% la 0,8%.
Pentru a stimula economia, Banca Angliei a lansat doua noi scheme, una prin care va achizitiona obligatiuni ale companiilor, in valoare de zece miliarde de lire sterline, si o alta, de pana la 100 de miliarde de lire sterline, pentru a se asigura ca bancile mentin creditarea chiar daca a fost redusa dobanda de referinta
Luna trecuta, Banca Angliei a informat ca va adopta "un pachet de masuri" pentru a sprijini cresterea economiei, dupa ce va evalua impactul votului din 23 iunie. Acesta a declansat turbulente pe pietele financiare globale, in timp ce lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.
Anterior, guvernatorul BoE, Mark Carney a declarat ca spre deosebire de Banca Centrala Europeana, nu este dispus sa coboare dobanda de baza sub nivelul zero din cauza pagubelor pe care o astfel de decizie le-ar provoca profiturilor si capacitatii de creditare a bancilor. De asemenea, Mark Carney a avertizat ca Banca Angliei nu va putea contracara in intregime pagubele economice provocate de decizia de iesire din Uniunea Europeana.
Economia Marii Britanii ar putea intra in recesiune anul viitor, in urma votului pentru iesirea tarii din UE, a avertizat luna trecuta Comisia Europeana (CE), in prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Regatul Unit se va confrunta cu o incetinire semnificativa care va limita cresterea PIB-ului la 10,3 - 1,6% anul acesta, fata de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeana. Anul viitor, in cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra in recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
In cel mai optimist scenariu, economia britanica va creste cu 1,1% in 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit ci si restul economiei europene, prin cateva canale de transmisie, in special incertitudinile, investitiile, comertul si migratia, a avertizat Comisia Europeana.
Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pietele financiare si a dus la o depreciere semnificativa a lirei sterline.
In 2013 si 2014, economia britanica a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din randul statelor G7 (principalele sapte state industrializate din lume).