Muncitorii, incepand cu Bulgaria pana la statele baltice, au plecat in grup spre Marea Britanie, dupa ce au obtinut dreptul de libera circulatie in Uniunea Europeana.
Fondurile de dezvoltare ale UE au ajutat la constructia de autostrazi si poduri in Polonia, iar exporturile au beneficiat de pe urma comertului liber. Incertitudinile care au afectat continentul de cand alegatorii britanici au votat in favoarea iesirii tarii din UE au pus in pericol toate acestea.
Pe fondul incertitudinilor privind soarta celor 1,5 milioane de cetateni est-europeni care traiesc in Regatul Unit, bugetul UE si reglementarile comerciale, a devenit clar care sunt statele care se confrunta cu cele mai mari riscuri.
"Lituania, Letonia, Ungaria si Polonia sunt cele mai expuse daca Marea Britanie pleaca din UE, din cauza nivelului ridicat al populatiilor migrante, al banilor trimisi acasa, al legaturilor comerciale si a importantei fondurilor UE pentru finantarea investitiilor", sustine analistul Aarti Sakhuja, de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.
Polonezii si romanii, cele mai numeroase grupuri de imigranti din Regat
Ademeniti de salariile mai mari si rata scazuta a somajului, polonezii si romanii reprezinta cel mai ridicat procentaj de imigranti est-europeni in Marea Britanie. Muncitorii din Polonia, cel mai mare stat din Est membru al UE, cu o populatie de 38 de milioane de locuitori, au inceput sa soseasca in Regatul Unit dupa ce tara lor a intrat in UE, in 2004, in timp ce romanii au obtinut drept de munca abia in 2014.
In timp ce polonezii trimit acasa majoritatea banilor, aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe an, cifra reprezinta un procentaj scazut din economia tarii, de 471 miliarde de dolari. Banii trimisi acasa sunt o problema mai mare pentru tari ca Letonia, unde valoarea economiei este mai putin de o zecime fata de cea a Poloniei.
In privinta comertului, Cehia si Letonia trimit cele mai multe exporturi catre Marea Britanie - aproximativ 4% fiecare - estimeaza S&P. Un soc prin acest canal nu va fi probabil dur, regiunea fiind dependenta in mare parte de alte legaturi comerciale cu UE, sustin analistii de la Erste Group Bank AG, care avertizeaza ca impactul negativ cel mai semnificativ asupra cresterii din Europa Centrala si de Est nu va veni in urma deteriorarii relatiilor comerciale directe cu Regatul Unit.
Valoarea fondurilor de dezvoltare este in final necunoscuta. Cu 114,7 miliarde de euro (127,4 miliarde de dolari) distribuiti sub forma de subventii din bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020, Polonia se confrunta cu cele mai mari pericole, desi Marea Britanie nu va opri platile pana cand nu va finaliza iesirea din UE, care va dura cel putin doi ani. Chiar si asa, Londra ar putea fi nevoita sa contribuie cu fonduri pentru a-si mentine accesul la piata unica a UE.
Ostilitatea fata de UE din partea unor state, precum Polonia si Ungaria, care s-a intensificat de la referendumul din Marea Britanie, subliniaza de asemenea riscurile care ar putea aparea.
Un argument cheie pe termen lung este daca UE va reduce finantarea catre regiune dupa 2020. Reducerea fondurilor structurale si de coeziune ar putea fi substantiala, in special daca principalii beneficiari vor adopta o pozitie mai dura fata de tendinta din regiune, concluzioneaza Sakhuja.
S&P: Brexitul va incetini economiile tuturor statelor din ECE. Riscuri pentru Romania
Riscul incetinirii ritmului de crestere economica in Europa Centrala si de Est (ECE) a inceput sa se amplifice in urma votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a apreciat miercuri agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, scrie Reuters.
In prezent, Standard & Poor's are perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din ECE, Polonia, Croatia si Muntenegru, si perspective stabile pentru restul de 14 ratinguri suverane, inclusiv pentru ratingul Romaniei.
"In conditiile in care electoratul britanic a decis sa iasa din UE la referendumul consultativ din 23 iunie, S&P Global Ratings crede ca riscurile de incetinire a cresterii economice au inceput sa se amplifice in regiunea ECE. Mai important, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politica din regiune pe mai multe fronturi", se arata intr-un raport al agentiei de evaluare.
"Tarile din grupul Visegrad (Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia) dar si tari din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croatia si Romania ar putea sa fie ingrijorate de posibilitatea cresterii dominatiei tarilor din zona euro, in special a Frantei si Germaniei, ceea ce ar complica si mai mult procesul de elaborare a politicilor in interiorul UE", sustine S&P.
Romania beneficiaza de un rating BBB-/BBB, cu perspectiva stabila, de la agentia Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investitional) de la Moody's si de ''BBB minus'' cu perspectiva stabila de la Standard & Poor's.