Zi decisiva pentru viitorul UE. Jean-Claude Juncker, desemnat pentru functia de presedinte al CE. Cameron, catre Europa: "Este persoana nepotrivita"
UPDATE: Jean-Claude Juncker a fost desemnat de sefii de stat si de guvern ai statelor membre UE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, anunta Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.
"Decizia a fost luata. Consiliul European il propune pe Jean-Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene", a transmis Van Rompuy prin Twitter.
Desemnarea acestuia a primit 26 de voturi pentru si doua impotriva (Marea Britanie si Ungaria) in Consiliul European.
Junker, candidatul Partidului Popular European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, va trebui sa primeasca si aprobarea Parlamentului European.
"Le-am transmis liderilor europeni ca ar putea regreta toata viata aceasta nominalizare", a reactionat premierul britanic, David Cameron, care considera ca Junker este "persoana gresita" pentru functia de presedinte al CE.
Juncker, in varsta de 59 de ani, fost premier luxemburghez si fost presedinte al Eurogrupului, este adeptul unei viziuni federaliste fata de proiectul Uniunii Europene.
David Cameron s-a declarat hotarat sa duca pana la capat o batalie pierduta impotriva lui Jean-Claude Juncker, infruntandu-i vineri pe omologii sai europeni cu scopul de a le demonstra britanicilor ca nu renunta atunci cand este vorba despre a le apara interesele in Europa, relateaza AFP, scrie Mediafax.
In cursul unui scurt dineu, joi seara, premierul i-a amenintat pe liderii europeni ca discutia va fi "dura", potrivit mai multor surse europene. Aceasta prima reuniune de lucru, care urma sa fie consacrata prioritatilor UE in viitorul cincinal, s-a rezumat la un tur de masa.
"Va avea loc un vot si vom vedea ce rezultat va avea. Dar este absolut vital ca oamenii sa stie ca eu fac ceea ce spun", a subliniat joi Cameron pentru BBC.
"Am promis ca vom avea o renegociere" a competentelor UE, "ca vom avea un referendum si ca poporul britanic va decide viitorul nostru european (...). Aceasta este prima etapa a unei campanii lungi in vederea asigurarii schimbarilor si unui loc mai bun pentru Marea Britanie in Europa", a adaugat premierul, supus unor presiuni permanente de catre euroscepticii din cadrul UK Independence Party (Ukip), invingatorul in alegerile europene din aceasta tara.
Fara sa le spuna numele, el s-a adresat premierilor care si-au exprimat opozitia fata de Juncker dar care s-au aliniat in ultimul moment. "Daca aparati punctul de vedere potrivit caruia nu este persoana potrivita, abordarea potrivita, principiul potrivit, va veti mentine argumentele la masa cu ceilalti 27 de lideri si veti insista sa fie luata decizia buna", le-a transmis el.
Juncker "nu este persoana potrivita sa conduca aceasta institutie", a insistat Cameron si vineri, la sosirea la a doua zi a summitului european in cursul caruia Juncker urmeaza sa fie desemnat viitorul presedinte al Comisiei Europene (CE) cu o larga majoritate a sefilor de stat si de guverne din Uniune.
Jean-Claude Juncker, care a fost dintotdeauna ostil multiplelor scutiri cerute de catre britanici, va obtine o victorie impotriva lor. Un veteran al politicii europene, cu o viziune federalista, fostul premier luxemburghez, in varsta de 59 de ani, care a fost presedintele Eurogrupului, va fi desemnat viitorul presedinte al Comisiei Europene.
Angela Merkel face "un pas catre Londra"
In pofida criticilor dure formulate de Cameron la adresa "erorii" comise, in opinia sa, de catre omologii sai, unii i-au intins o mana inca de joi seara. "Este necesar sa actionam astfel incat sa gasim cel mai larg teren pentru o intelegere asupra continutului" politicilor europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Cred ca putem ajunge la un compromis si sa facem un pas catre Marea Britanie", a insistat ea.
De asemenea, premierul conservator finlandez Alexander Stubb si-a exprimat dorinta ca sefii de stat si de guverne sa-i stabileasca lui Juncker un program de "liberalizare" economica, "mai apropiat de pozitia britanica".
In opinia adeptilor ortodoxiei bugetare, miza este ca aliatul britanic sa nu fie pierdut in fata ofensivei stangii europene in favoarea unei mai mari flexibilitati in aplicarea regulilor bugetare.
Liderii social-democrati, reprezentati de presedintele francez François Hollande si de premierul italian Matteo Renzi, aflat in plina ascensiune, au anuntat weekendul trecut ca-l sustin pe Juncker. Insa ei vor o flexibilitate mai mare in aplicarea Pactului de stabilitate, cu scopul de a sustine investitiile si cresterea economica.
Angela Merkel si-a exprimat deja refuzul fata de o modificare a Pactului, care "stabileste reguli clare si ofera o multime de posibilitati in privinta flexibilitatii".
Cei 28 este necesar, astfel, sa se multumeasca doar cu o formula minimala, potrivit careia "este necesar sa fie utilizate posibilitatile oferite de cadrul bugetar european actual, in vederea gasirii unui echilibru intre disciplina bugetara si sustinerea necesara a cresterii" economice, potrivit unui proiect.
Liderii europeni urmeaza sa asiste vineri dimineata la semnarea partii economice a Acordului de Asociere UE-Ucraina si a acordurilor similare cu Georgia si Republica Moldova. Aceste ceremonii, in prezenta presedintelui ucrainean Petro Porosenko, reprezinta un nou semn al vointei europenilor de a sustine autoritatile ucrainene, care infrunta o insurectie in estul tarii, si de a ancora cele trei foste republici sovietice la UE, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia.
Pe acelasi subiect: