Liderii Europei, mai invrajbiti ca niciodata. David Cameron cere vot pentru blocarea numirii lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE, sub amenintarea iesirii din UE
Angela Merkel si David Cameron
Premierul Marii Britanii, David Cameron, va cere liderilor Uniunii Europene sa organizeze "un vot fara precedent" pentru desemnarea viitorului presedinte al Comisiei Europene, in scopul evitarii numirii in functie a lui Jean-Claude Juncker, anunta purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.
"Premierul va transmite clar ca, in cazul in care Consiliul European va incerca sa procedeze la numirea lui Jean-Claude Juncker, atunci va cere un vot pe aceasta tema", a declarat oficialul britanic.
David Cameron a avertizat ca va incerca sa blocheze numirea lui Jean-Claude Juncker in functia de presedinte al Comisiei Europene.
De cealalata parte, liderii social-democrati din sapte tari europene s-au inalnit, sambata, la Paris, pentru a-si exprima sustinerea pentru conservatorul Jean-Claude Juncker la sefia Comisiei Europene .
"Respectam spiritul alegerilor europene, in sensul ca partidul care se claseaza primul sa poata sa-l propuna pe candidatul pe care l-a prezentat, si anume, in prezent, domnul Juncker", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande.
Pentru a obtine presedintia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker sa fie sustinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni si sa obtina cel putin 376 de voturi in PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, in afara de postul de presedinte al Consiliului, pe cele de presedinte al PE si de inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa.
David Cameron a declarat, in repetate randuri, ca daca Juncker va fi numit presedintele CE, va organiza referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Mini-summitul de la Paris de sambata a avut loc cu doar cateva zile inaintea summitului dificil al UE prevazut pe 26 si 27 iunie la Bruxelles. El a avut loc dupa o reuniune anti-Juncker, a dreptei, in Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron si omologii sai suedez si olandez, pe care cancelarul german Angela Merkel a incercat sa-i convinga sa evite un blocaj la summitul de la Bruxelles.
La Paris, in jurul lui François Hollande s-au reunit seful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (Romania), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) si Elio Di Rupo (Belgia).
Pe acelasi subiect: