UN NOU CUTREMUR PUTERNIC in Japonia, langa Fukushima. Alerta de TSUNAMI, anulata
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1, s-a produs in nord-estul Japoniei, in apropiere de centrala nucleara Fukushima, provocand o alerta de tsunami, relateaza AFP.
Seismul, produs la ora locala 17.16 (11.16, ora Romaniei), a avut magnitudinea de 7,1, potrivit Institutului american de Geofizica (USGS).
Epicentrul este localizat pe uscat, in sudul prefecturii Fukushima, deja afectata de seismul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator la 11 martie.
Alerta de tsunami declansata dupa cutremurul din Japonia a fost anulata
Autoritatile nipone au anulat luni alerta de tsunami, pe care au declansat-o pentru coasta pacifica din nord-estul Japoniei, dupa un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1, relateaza AFP.
Seismul a fost resimtit si la Tokyo, situat la 170 de kilometri spre sud, unde mai multe cladiri s-au clatinat.
Joia trecuta mai avusese loc un alt cutremur puternic, tot in Japonia. Expertii cred ca este vorba despre o reasezare a placilor.
Televiziunea publica NHK a difuzat o harta ce arata coastele pacifice care ar fi putut fi afectate de un tsunami cu inaltimea de pana la un metru.
Alimentarea cu electricitate, reluata la cele trei reactoare ale centralei Fukushima
Alimentarea cu electricitate a fost reluata la trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima, dupa ce a fost intrerupta pentru scurt timp, potrivit Agentiei pentru siguranta nucleara, citate de AFP.
Dupa cutremur, operatorul centralei Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a ordonat imediat muncitorilor sa evacueze unitatea, avariata de seismul urmat de un tsunami devastator la 11 martie.
Un purtator de cuvant anuntase ca alimentarea exterioara a reactoarelor 1, 2 si 3 a fost intrerupta de cutremur. "Injectarea apei destinata racirii celor trei reactoare s-a oprit atunci cand a fost intrerupta alimentarea cu electricitate", a declarat el.
Ulterior, insa, Agentia pentru siguranta nucleara a anuntat ca alimentarea cu electricitate a fost reluata la cele trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima, dupa ce a fost intrerupta pentru scurt timp.
Guvernul japonez extinde zona de evacuare in jurul centralei nucleare Fukushima
De altfel, Guvernul japonez hotarase in prealabil extinderea zonei de evacuare in jurul centralei nucleare avariate Fukushima, fixata pana in prezent la o raza de 20 de kilometri in jurul instalatiei, dupa cum anuntase purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.
Riscul unei scurgeri punctuale majore este redus considerabil, afirmase luni Yukio Edano, dar expunerea prelungita la doze mici de radioactivitate poate constitui un pericol care justifica aceasta masura de precautie, a explicat el.
"Este un lucru foarte dificil, dar vom cere populatiilor vizate sa plece luna viitoare", precizase purtatorul de cuvant al Guvernului, in cadrul unei conferinte de presa.
Dincolo de distanta de 20 de kilometri, Guvernul preconizeaza sa le ordone locuitorilor din localitati precise, si nu intr-un perimetru circular dat, sa isi paraseasca locuintele. In acest sens, Guvernul va lua in calcul masuratorile de radioactivitate efectuate si cumulul radiatiilor pe care oamenii le pot suporta pe durata lunga.
Cele sase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi (numarul 1), avariata de cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie, au suferit o serie de incidente si au inregistrat scurgeri de vapori radioactivi.
Guvernul a evacuat deja persoanele care locuiesc pe o raza de 20 de kilometri si le-a recomandat celor care locuiesc pe o distanta intre 20 si 30 de kilometri sa plece sau sa se inchida in case.
Mai multe organizatii internationale, intre care si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), au cerut de mai multe saptamani extinderea zonei de evacuare.
Pe acelasi subiect: