Japonia, la O LUNA de la dezastru: 235 de miliarde pagube materiale si peste 20.000 de morti. Cum isi revine "Tara Lacrimilor"?
Cel mai grav cutremur care a zguduit arhipelagul de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, s-a soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti, potrivit unui bilant provizoriu al politiei nipone. Cutremurul a avut replici cu magnitudini de pana la 7,4 grade si valuri tsunami de peste 14 metri inaltime.
Japonia isi revine destul de greu, iar astazi si chiar si saptamana trecuta au urmat alte doua cutremure puternice.
Seismul de azi este urmat de o ALERTA de TSUNAMI!
Vezi aici cum au "dansat" zgarie-norii din Japonia in timpul seismului.
Sirenele de politie au pornit la ora la care seismul, cu magnitudinea 9, a afectat coastele Pacificului, in apropiere de localitateaTohoku. Populatia s-a oprit sa tina un moment de reculegere, in memoria victimelor, potrivit Mediafax.
Ce a insemnat tragedia din Japonia
La cateva ore dupa catastrofa din Japonia, Institutul italian de geofizica si vulcanologie a anuntat ca seismul de ar fi deplasat axa Pamantului cu 10 centimetri.
Fenomenul nu a fost unul neobisnuit in cazul producerii unui seism major, insa potrivit directorului de cercetare de la Institutul de geofizica, Antonio Piersanti, aceasta deplasare a axei Pamantului a avut un impact mai mare decat cea a seismului major din Sumatra, din 2004, poate chiar mai grav decat efectul celui mai puternic cutremur inregistrat din 1900 incoace: seismul care a lovit Chile in 1960 si care a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.
Potrivit specialistilor, modificarea axei terestre ar putea avea repercusiuni asupra duratei zilei solare, fiind vorba insa despre schimbari minime si imperceptibile, de ordinul catorva milionimi de secunda.
Pe 11 martie, valurile tsunami au distrus reteaua de alimentare electrica si au intrerupt circuitele de racire de la centrala nucleara de la Fukushima Daiichi, provocand inceputul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmata de explozii si emanatii radioactive.
Acoperisul si zidurile cladirii reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-au prabusit, la scurt timp dupa ce in zona a fost auzita o explozie, iar o parte din cei aflati in zona au fost iradiati.
Guvernul a ordonat atunci evacuarea locuitorilor, pe o raza de 20 de kilometri, si a recomandat persoanelor care locuiesc pe o raza cuprinsa intre 20 si 30 de kilometri de la instalatie sa plece sau sa se inchida in casa.
Daca Japonia are nevoie de cinci ani pentru a-si reconstrui paradisul pierdut, patru zile au fost insa suficiente ca niponii sa se mobilizeze si sa refaca autostrazile distruse in urma seismului. Priveste mai jos dovada:
Afla si cum reconstruiesc japonezii tara!