Criza ucraineana afecteaza rezultatele multor companii europene, de la banci la producatori de bere
Bere
Rezultatele financiare raportate de un numar mare de companii europene, de la banci la producatori de bere, arata un impact negativ semnificativ cauzat de incertitudinile politice ale confruntarii Moscovei cu Occidentul in criza din Ucraina, precum si de incetinirea economiei Rusiei.
Banca franceza Societe Generale a anuntat, miercuri, ca reevaluarea in scadere cu 525 milioane de euro a afacerilor din Rusia a condus la scaderea cu 13% a profitului net in primul trimestru, in timp ce producatorul de bere Carlsberg si cel de tigarete Imperial Tobacco Group au informat ca declinul vanzarilor in Rusia si deprecierea rublei au afectat profitul si vor infleunta veniturile pe parcursul anului, potrivit Mediafax.
De asemenea, afacerile din Rusia ale producatorilor de bere si de tigarete au fost lovite in ultimele trimestre puternic de reglementari mai stricte introduse de catre autoritati inainte de anexarea Crimeei de catre Rusia, scrie cotidianul american Wall Street Journal.
Confruntarea politica a Rusiei cu Vestul a pus noi presiuni pe rubla si a impins economia spre recesiune. Inrautatirea economiei in Rusia a introdus o necunoscuta semnificativa in prognozele de profit si venituri ale multor companii europene, care au considerat pana curand Rusia drept un motor de crestere.
Societe Generale, a treia mare banca dupa active din Franta, a anuntat ca profitul net a scazut in primul trimestru la 315 milioane de euro, de la 364 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Banca a invocat ca motive ale acestui declin incertitudinile politice privin Rusia, economia slaba si declinul rublei.
Tensiunile Moscovei cu Occidentul reprezinta o problema majora pentru Societe Generale, care detine Rosbank, una dintre cele mai mari institutii de credit private din Rusia. Rosbank genereaza aproximativ 5% din veniturile totale ale grupului francez, care avea insa ambitii mari pentru operatiunile din Rusia la intrarea pe piata.
Societe Generale a cumparat 20% din Rosbank in 2004 pentru 634 milioane de dolari si a cheltuit ulterior peste 4 miliarde de euro pentru a-si majora participatia la 99,4%. Profitul operational al bancii in Rusia a scazut in primul trimestru din acest an la 7 milioane de euro, de la 61 milioane de euro in urma cu un an.
Producatorul danez de bere Carlsberg a motivat pierderea inregistrata in primul trimestru prin deprecierea rublei si incertitudinile din Rusia, unde are afaceri importante. Compania are asteptari pesimiste pentru restul anului. Rusia este cea mai mare piata individuala pentru Carlsberg.
Carlsberg si-a inrautatit, miercuri, prognoza privind propriile rezultate pentru a reflecta situatia economica dificila din Rusia si se asteapta la un avans foarte redus al profitului pe ansamblul anului.
Chiar si inaintea crizei din Ucraina, producatorii de bere prezenti in Rusia aveau dificultati din cauza schimbarii reglementarilor si altor factori care au impins piata pe scadere.
Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator de bere din lume, a anuntat miercuri ca volumul vanzarilor in Rusia a scazut cu 10% in primul trimestru, in timp ce la nivel de grup a fost inregistrat un avans de 4,5%.
In aprilie, producatorul danez de bere Heineken a raportat scaderea cu 37% a profitului net din primul trimestru, din cauza mai multor factori, inclusiv climatul dificil din Rusia.
Compania britanica Imperial Tobacco Group a informat, miercuri, ca Rusia, una dintre pietele care inregistra in mod obisnuit crestere puternica, a tras in jos rezultatele financiare. In ultimul an, autoritatile din Rusia au restrictionat vanzarile de tigarete si au crescut acciza la produsele din tutun cu pana la 40%.
In Ungaria, compania farmaceutica Richter Gedeon se asteapta la scaderea vanzarilor in Ucraina si Rusia in acest an, din cauza crizei politice a declarat directorul general, Erik Bogsch.
Pe acelasi subiect: