Afacerile si increderea voastra in economia batuta de criza scot capul spre suprafata, salarii in provincie de aproape 1.000 de euro/luna si guvernatorul Isarescu isi deschide pensiune
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Fara sa faca zgomot, afacerile si increderea voastra in economia batuta de criza incep sa scoata usor capul spre suprafata inainte sa va dati seama
Dupa mai bine de cinci ani am vazut mai multe reclame outdoor, in statiile de autobuz si la metrou, si nu prin acele fluturase lipite pe stalp sau primite in cutia postala: acordam credite de consum, de nevoi personale, de urgenta etc. Si nu era Provident! IFN-urile si bancile au inceput sa isi promoveze mai des si mai in forta creditele de consum. Rezultatul incepe sa se vada in datele statistice ale Bancii Nationale pentru prima data dupa 20 de luni, creditele de consum au crescut in martie fata de luna anterioara. Pana atunci, timp de aproape doi ani, de la luna la luna, soldul creditelor de consum scadea. De asemenea, martie a fost cea mai buna lume pentru creditele ipotecare, scrie Cristian Hostiuc intr-un editorial ZF.
Leul ignora tensiunile din Ucraina si urca la maximul ultimelor sase luni fata de euro
Desi criza politica din Ucraina se acutizeaza si are reverberatii in regiune, datele macro pozitive ale economiei romanesti au permis leului sa urce la maximul ultimelor sase luni fata de euro si al ultimilor doi ani si jumatate fata de dolar. Leul revine pe radarele investitorilor pe fondul cresterii economice consistente, estimata la 3-4% in primul trimestru, iar cursul de schimb a ajuns la un minim al ultimelor sase luni. BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4340 lei/euro. Asteptarile analistilor sunt pozitive si pentru perioada urmatoare, potrivit ZF.
Regia Autonoma a "Afacerilor Grele". Visul nuclear al lui Ceausescu s-a topit in calorifere. Cum a ajuns la faliment singura uzina de apa grea din Europa.
Pentru ca avea nevoie de mult carbune, combinatul de apa grea de la Drobeta Turnu Severin a inceput sa cumpere din toate partile. Cel mai controversat contract de achizitie a fost facut cu firma Grup Star Import Export:100.000 de tone au fost contractate cu aceasta companie in iunie 2007. In spatele ei era un grup de romi din Strehaia. Valentin Butnaru era in acea perioada director de Securitate la RAAN. El povesteste cum decurgeau lucrurile: „in loc sa transporte carbune energetic de la Valea Manastirii, cetatenii rromi asigurau un slam carbunos dintr-un deseu de depozit industrial de langa Resita, pe care-l transportau la termocentrala.” Curand au inceput sa apara si probleme la cazanele termocentralei. Slamul continea bulgari de zgura, plase de sarma, chiar si cartuse folosite, potrivit unei anchete "Romania, te iubesc!"
Castiga o mie de euro pe luna, dar are cele mai frumoase ceainarii din Bucuresti
Madalina Radulescu si-a gasit inspiratia de a deschide Rendez-Vous intr-o ceainarie din Strasbourg in care lucra in perioada studiilor la Institutul Superior European de Gestiune ISEG Strasbourg. A deschis doua noi ceainarii, in 2005 in zona Universitate si in 2007 in zona Floreasca. Inchiderea celei din Centrul Vechi, in care a investit 40.000 de euro, a fost cel mai mare regret, scrie Business Magazin.
Salariile inginerilor agronomi in provincie se apropie de pragul de 1.000 de euro/luna
Sistemul de invatamant romanesc nu a reusit sa tina pasul cu ritmul de crestere din ultimii ani al sectorului agricol, astfel ca in prezent cererea si oferta se intalnesc cu greu. Angajatorii cauta aproape „cu disperare“ ingineri agronomi, experti in fonduri europene sau reprezentanti de vanzari, pozitii pentru care sunt dispusi sa ofere salarii cuprinse intre 550 si 1.350 de euro net pe luna. Candidatii potriviti intarzie sa apara fie pentru ca nu au avut timp sa se formeze, fie pentru ca exista putini absolventi de facultati de profil care sa aiba si competente de vanzari sau de management, noteaza ZF.
Premiera: Reduceri de 50% la restaurantele de lux din Bucuresti
Pe modelul unor mari orase precum New York sau Londra, iata ca si proprietarii restaurantelor de lux din Bucuresti s-au gandit sa ofere reduceri de 50% tuturor celor care le vor calca pragul in perioada 16 – 23 mai. In premiera, acest lucru se va derula pentru o saptamana, aproximativ 50 de restaurante fiind deja inscrise, potrivit reprezentantilor din piata. Acestia spun ca, in prezent, circa 40% dintre romani servesc masa in oras o data la cinci - sase saptamani, arata Capital.
Guvernatorul Mugur Isarescu isi deschide pensiune. Cum arata si cand va fi inaugurata
Pensiunea turistica a familiei guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a fost finalizata, dar este ocupata de rude si prieteni ai guvernatorului, pana in toamna, cand sunt asteptati primii turisti, potrivit informatiilor furnizate gandul de directorul comercial al firmei Mar SRL, scrie Gandul.info
Eurostat: Romania – cea mai severa discrepanta intre generatii pe piata muncii
In pofida creșterii economice de top in UE, somajul consemnat de Eurostat pentru Romania la finele primului trimestru s-a mentinut la acelasi nivel ca si in urma cu un an, respectiv 7,2%. De retinut ca rata somajului a scazut pe parcursul ultimelor 12 luni in 15 state, a ramas constanta in trei ( in afara de noi, la campionii ocuparii, austriecii, cu 4,9% si la cei mai apropiati de media europeana, francezii, cu 10,4%) si a urcat in zece state, potrivit Cursdeguvernare.ro
Portugalia urmeaza Irlanda si iese din programul de bailout
Portugalia ii va urma Irlanda in ceea ce priveste iesirea din programul sau de salvare de trei ani, fara a solicita o linie de credit de precautie. "Guvernul a decis ca vom iesi din programul de ajutor financiar, fara a recurge la orice program de precautie", a declarat primul-ministru Pedro Passos Coelho, in Lisabona. "Este alegerea potrivita, la momentul potrivit." Ministrii de finante ai euro-regiunii vor discuta cazul Portugaliei astazi la Bruxelles, transmite Bloomberg.
Bill Gates ramane fara nicio actiune la Microsoft
Miliardarul american Bill Gates, fost presedinte si director general al Microsoft, ar putea ramane pana la mijlocul anului 2018 fara actiuni la compania americana pe care a infiintat-o impreuna cu Paul Allen in 1975, daca mentine ritmul vanzarii de actiuni din ultimii zece ani. Bill Gates a vandut in aproape fiecare trimestru din ultimul deceniu pachete de cate 20 de milioane de actiuni Microsoft, conform unui plan prestabilit de tranzactionare. Mai multe informatii pe incont.ro