Criza politica la Tokyo, dupa ce a treia putere economica a lumii a reintrat in recesiune. Camera inferioara a Parlamentului japonez a fost dizolvata oficial
Camera inferioara a Parlamentului japonez a fost dizolvata oficial vineri in cadrul unei sedinte plenare, la decizia premierului Shinzo Abe, care a vrut sa provoace alegeri generale anticipate in decembrie, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"In virtutea articolului sapte din Constitutie, Camera inferioara a fost dizolvata", a declarat presedintele acestei adunari.
"Banzai, banzai, banzai" (viata lunga imparatului), au exclamat alesii ridicand bratele spre cer, inainte de a parasi hemiciclul mai mult sau mai putin multumiti, in fata unui Abe impasibil.
La doi ani de la sosirea sa la putere si cu doi ani inainte de incheierea mandantului, seful Guvernului a declarat ca a considerat necesar sa se foloseasca de acest drept pentru a intrerupe la jumatate mandatul incredintat celor 480 de deputati luand "decizia grea" de a reveni asupra unei legi votate in 2012 cu privire la evolutia "TVA-ului nipon".
El a transat pentru a amana pentru aprilie 2017 o a doua crestere a acestei taxe prevazute initial pentru octombrie 2015, constatand ca prima dupa 17 ani, care a avut loc in aprilie, a ingreunat relansarea economica.
"Orice decizie referitoare la sistemul fiscal are o influenta puternica asupra vietii oamenilor si trebuie validata de alegatori", a justificat Abe.
Noi alegeri generale ar urma sa aiba loc la 14 decembrie. Numarul alesilor va scadea de la 480 la 475, in virtutea unei legi privind reducerea mandatelor oferite.
Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat in recesiune la finalul trimestrului III, dupa ce a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere a PIB, pe fondul cresterii taxei pe vanzari in aprilie. PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% in ritm anualizat in perioada iulie-septembrie, in timp ce datele revizuite au aratat ca declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%.
Rezultatele negative ale economiei japoneze au aparut ca urmare a cresterii taxei pe vanzari de la 5% la 8% la inceputul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investitiile in locuinte private au coborat cu 24% in ritm anualizat in perioada iulie-septembrie.
La finalul primului trimestru din 2011, economia Japoniei a intrat in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, de 0,8% in ultimul trimestru din 2010 si de 0,9% in intervalul ianuarie-martie din 2011.
Declinul economiei nipone din 2011 a fost determinat de impactul cauzat de dezastrele naturale si scurgerile de radiatii de la centrala nucleara Fukushima, sever afectata de tsunami, care a condus la cresterea cheltuielilor din sectorul privat si a rupt lanturile comerciale.
Yenul s-a depreciat fata de dolar in urma publicarii datelor privind economia Japoniei, ajungand la cel mai scazut nivel din octombrie 2007 pana in prezent, de sub 117 unitati pe dolar. De asemenea, indicele Topix a coborat cu 2,5%, potrivit Bloomberg.
Mai multe despre:
#Japonia#recesiune
Pe acelasi subiect: