Cine profita de pe urma crizei din zona euro. Germania va avea imperiul mult visat
In timp ce statele din zona euro tremura si lupta pentru supravietuire, Germania isi vede interesul: sa fie cea mai dinamica si productiva economie din lume, scrie The Telegraph. In ciuda faptului ca nemtii socotesc fiecare banut imprumutat Greciei, fiecare cent merita pentru ca vor avea asigurata o piata de desfacere pentru bunurile lor. Iar summit-ul contra cronometru de joi a aratat cat de aproape este Germania de a-i indeplini visul lui Bismarck: un imperiu economic care se intinde din Centrul Europei pana in Estul Mediteranei.
O mare parte dintre marii perdanti ai crahului financiar de pe Wall Street din anii '20 nu au fost speculatorii, ci investitorii care si-au vandut actiunile la cel mai mic pret in vara si toamna lui 1928. Apoi au asistat neputinciosi cum bursa se prabusea.
In primavara anului urmator, cand pietele financiare dadeau primele semne de revenire, au aparut si primii investitorii care si-au plasat banii familiei in diverse actiuni pe bursa, simtind ca economia isi revine. Au primit, insa, lovitura de gratie in aprilie cand piata s-a prabusit din nou - actiunile valorau doar 10% fata de maximul inregistrat in urma cu doi ani.
La fel s-a intamplat si in 2008, cand pretul actiunilor a scazut brusc. Istoria arata ca episoadele de recesiune fac parte dintr-o economie obisnuita si sanatoasa. Insa, in unele cazuri, ele sunt cauzate de evenimente mai profunde ce nu pot fi rezolvate atat de usor. Acestea sunt cu atat mai dificil de confruntat cu cat ele au o cauza economica si afecteaza atat viata politica, cat si cea sociala a locuitorilor unei tari.
Si in prezent trecem printr-o perioada tulbure. Astfel, SUA sunt intr-o situatie dificiala pentru ca agentiile de rating ameninta cu retrogradarea ratingului de tara, iar datoria publica avanseaza intr-un ritm amenintator. Nici Europa nu sta mai bine, cu atat mai mult cu cat ideile politice ale liderilor se "ciocnesc" deseori cu cele ale bancherilor.
In multe cazuri, moneda europeana poate fi pusa in balanta cu aurul. In 1929, politicienii si reprezentantii bancilor centrale vedeau aurul drept moneda perfecta de schimb in locul celei nationale. Acum, liderii europeni au dezvoltat aceeasi superstitie legata de euro. Se ambitioneaza sa pastreze legea monedei unice europene, fara sa ia in calcul costurile sau efectele economice si sociale ale acestei atitudini.
Spre exemplu, Fondul Monetar International a aratat in nenumarata randuri ca singura modalitatea de a salva zona euro este integrarea fiscala a statelor. Iar un prim pas a fost facut joi cand statele din zona euro au acceptat ca locuitorii din statele cu economii puternice sa plateasca pentru refacerea sistemelor de pensii si asigurari sociale din tarile cu economii precare si care sunt aproape de a intra in incapacitate de plata.
Multi analisti considera ca deciziile de joi au salvat zona euro, insa trebuie mentionate si consecintele unei uniuni fiscale europene. In primul rand, va inseamna distrugerea economiilor din sudul Europei. Intradevar, acest proces este destul de avansat. Insa, gratie apartenentei la zona euro, multe state aflate la periferie precum Grecia sau Portugalia, chiar pana la Spania sau Italia, sunt capabile sa ofere alimente, produse de larg consum sau chiar haine la preturi mult mai mici decat ar putea economiile nordice. Iar liderii lor politici sunt obligati sa accepte sa implementeze masurile impuse de tarile puternice, in schimbul unor finantari substantiale, care le salveaza statul de la faliment.
Iar exact cand aceste economii slabe suspine, Germania prinde avant si vrea sa devina centrul unei Europe unite. In istorie au mai existat astfel de incerci, de la Habsburgi la Napoleon. Si de data aceasta vor da gres. Fondatorii Uniunii Europene au creat-o tocmai ca pe o oaza de liniste dupa o tara slabita de razboie. Insa, nimic nu a aratat mai bine haosul care domneste acum decat dorinta nebuna de a salva moneda unica europeana cu orice pret.
Citeste si
Europarlamentarul Adrian Severin, pus sub urmarire pentru luare de mita si trafic de influenta
Carburantii s-au scumpit si cu 20 de bani/litru intr-o saptamana. La cat au ajuns preturile