Germania si Franta au ajuns la un acord privind salvarea Greciei
Sarkozy si Merkel
UPDATE. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au ajuns la o pozitie comuna privind cel de-al doilea pachet de bailout al Greciei. Oficialii celor doua state incearca sa evite raspandirea crizei datoriilor si in alte state din zona euro, noteaza Financial Times. Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxa speciala asupra bancilor, propunere aparuta recent care a fost criticata dur de institutiile financiare, transmite Reuters.
Acordul reprezinta rezultatul a sapte ore de discutii purtate miercuri seara la Berlin intre cancelarul german, Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, potrivit unor surse oficiale europene, citate de Reuters.
Detaliile acordului nu au fost inca precizate, urmand sa fie prezentate in cursul acestei dupa-amieze. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, s-a alaturat discutiilor pentru o perioada, adauga Reuters.
Acordul dintre cele mai puternice state din zona euro va fi prezentat astazi in cadrul summit-ului de la Bruxelles, care va incepe la ora 11:00 GMT (14:00 - ora Romaniei). La intalnire vor participa cei 17 lideri ai zonei euro, scopul reuniunii fiind gasirea unei solutii pentru criza datoriilor de stat inainte ca aceasta sa se raspandeasca in tari precum Italia sau Spania.
Surse: Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxa speciala asupra bancilor
Surse oficiale europene au declarat joi pentru Reuters ca s-a renuntat la ideea unei taxe speciale in sistemul bancar dupa discutiile dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care au ajuns la o pozitie comuna privind Grecia.
"Ar trebui sa va asteptati sa nu fie vreo taxa bancara", a afirmat una dintre surse, precizand ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet este de acord cu aceasta pozitie.
Alte trei surse care participa la o intalnire pregatitoare a summit-ului au declarat de asemenea ca s-a renuntat la ideea unei taxe speciale asupra bancilor.
Propunerea privind taxarea bancilor a aparut la inceputul acestei saptamani si a fost dur criticata de institutiile financiare.
La summit-ul de joi vor participa si reprezentanti importanti ai industriei bancare, inclusiv directorii generali ai celor mai mari banci din Germania si Franta, Deutsche Bank si BNP Paribas, Josef Ackermann, respectiv Baudouin Prot.
Bancile germane si franceze se numara printre cei mai expusi creditori pe datoria de stat a Greciei.
Noul pachet de salvare a Greciei ar suplimenta bailout-ul in valoare de 110 miliarde euro convenit in mai 2010 de guvernul elen, FMI si UE.
Cel de-al doilea program de urgenta acordat statului elen ar putea include noi credite de urgenta catre Atena din partea guvernelor zonei euro si FMI, conditionate de noi masuri de austeritate si privatizari masive.
Principalul obstacol care a impiedicat pana acum identificarea unei solutii il reprezinta divergentele dintre guvernele zonei euro privind participarea creditorilor privati ai Greciei la bailout.
Bursele europene, in urcare
Actiunile bancilor si-au continuat revenirea, urcand in medie cu 1,1% in debutul sesiunii dupa ce au reusit miercuri cel mai puternic avans din ianuarie.
Detaliile intelegerii dintre Germania si Franta vor fi prezentate dupa-amiaza, la summit-ul liderilor zonei euro de la Bruxelles.
"Un acord intre Franta si Germania reprezinta o veste foarte buna pentru zona euro si este ceea ce pietele au asteptat. Insa riscul de contagiune (a crizei datoriilor de stat - n..r) este inca prezent, iar problema Greciei nu a disparut", comenteaza un analist londonez.
Moneda euro este in urcare cu 0,3%, la 1,426 dolari pe unitate, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,427 dolari dupa aparitia informatiilor privind pozitia comuna dintre Germania si Franta privind Grecia.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: