Bancherii straini din Londra cer sa fie trimisi acasa. Bancile au inceput deja transferarea unor operatiuni din Marea Britanie in tari UE
Angajatii straini ai unora dintre cele mai mari banci din Londra incep sa ceara sa fie transferati in tarile de origine, satui sa se mai intrebe daca posturile lor vor fi mutate sau desfiintate, au declarat persoane apropiate solicitarilor, transmite Bloomberg, preluat de News.ro.
Bancheri ai Citigroup, Goldman Sachs si HSBC s-au oferit sa revina in tarile lor de origine din Uniunea Europeana, daca angajatorii lor trebuie sa transfere personal dupa Brexit, au spus sursele.
La Societe Generale, cel putin doi traderi s-au transferat deja in tarile lor, Franta si Italia, anticipand ca banca ar putea incepe sa isi disperseze personalul din Londra pe continent, a spus una dintre persoane.
Marile banci au inceput procesul de transferare a unor operatiuni din Marea Britanie in centre noi sau extinse din UE, dupa ce premierul britanic Theresa May a declansat mecanismul oficial de iesire din blocul comunitar.
Companiile se pregatesc pentru un Brexit dur, care implica pierderea dreptului de a vinde liber servicii in Uniunea Europeana de la sediile din Londra, si vor sa aiba birouri pe continent la sfarsitul negocierilor de doi ani dintre Marea Britanie si UE.
Brexitul ar putea inversa tendinta din ultimele decenii, in care cei mai buni absolventi universitari din UE au mers la Londra pentru cariere in industria financiara, intrucat acolo se afla sediile centrale al bancilor globale de investitii.
Intre aceste banci, JP Morgan ar putea transfera din Marea Britanie pe continent 4.000 dintr-un total de 16.000 de angajati, Barclays 150 din 100.000, Morgan Stanley 1.000 din 6.000, Goldman Sachs 1.000 din 6.000, UBS 1.500 din 5.000 si HSBS1.000 din 5.000, potrivit informatiilor obtinute de Bloomberg.
Purtatorii de cuvant ai unora dintre aceste banci au refuzat sa comenteze.
Potrivit institutului de cercetari Bruegel, Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de munca in sectorul bancar si 20.000 in domeniul serviciilor financiare, in conditiile in care clientii ar putea transfera din Marea Britanie active in valoare de 1.800 de miliarde de dolari dupa Brexit.
In timp ce cele mai pesimiste estimari indica o pierdere de 232.000 de locuri de munca, cele mai optimiste arata ca pierderile se vor limita la doar 4.000 de joburi.
Potrivit datelor companiei de consultanta PwC, in industria serviciilor financiare din Londra lucreaza aproximativ 45.000 de cetateni ai UE.
O reprezentanta a unei firmei de recrutare din Dublin a spus ca a constatat deja o crestere a intrebarilor din partea bancherilor irlandezi din Londra, interesati sa se intoarca in Irlanda, daca gasesc postul potrivit.
Piata imobiliara de lux a Londrei este deja afectata, dupa ce bancile de investitii au redus anul trecut numarul de angajati si bonusurile. Cererea pentru proprietatile cu chirii de 3.000-5.000 de lire sterline pe saptamana, populare in randul directorilor din sectorul financiar, este in scadere, potrivit unui raport al firmei de consultanta Knight Frank, publicat luni.
Pe acelasi subiect: