Bursele din Asia, pe crestere dupa revenirea de pe Wall Street. Analisti: Masurile luate de China, insuficiente pentru a declansa o relansare durabila
Bursele din Asia au revenit pe verde, joi, in urma cresterilor, de miercuri, de pe Wall Street. Revenirea calmului ramane insa precara, pe fondul persistentei ingrijorarilor cu privire la incetinirea economiei chineze, transmite AFP.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis sedinta in crestere cu 1,08% (197,61 puncte) pana la 18.574,44 puncte.
De asemenea, bursele de la Hong Kong, Sydney si Seul erau si ele in crestere la fel ca si bursa de la Shanghai care la mijlocul sedintei inregistra o crestere de 1,55%.
Potrivit traderilor, cresterea burselor asiatice se explica in primul rand prin revenirea optimismului ca urmare a revenirii celor de la New York.
Indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat miercuri o crestere de aproape 4%, dupa sase sedinte consecutive de scadere, pe fondul perspectivelor ca Fed sa amane majorarea dobanzii de baza din cauza dificultatilor economice din China.
"Cresterea puternica de la New York a contribuit in mare parte la sustinerea pietei bursiere din China", a explicat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities.
"Increderea investitorilor se redreseaza, dar pentru o revenire durabila va fi nevoie de timp", a adaugat el.
Pietele bursiere mondiale urmaresc cu atentie orice semn de incetinire a economiei Chinei, responsabila pentru 13% din PIB-ul mondial.
In incercarea de a calma situatia de pe bursa si a arata ca este hotarata sa sustina activitatea economiei, Banca centrala a Chinei a adoptat marti o noua reducere a dobanzii de baza, cea de a cincea reducere a costului creditului dupa noiembrie 2014. In plus, a micsorat si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci, in incercarea de a le stimula sa acorde mai multe credite si a reduce costul imprumuturilor pentru companii, persoane fizice si autoritati locale.
Opinia generala a analistilor este ca noile masuri de relaxare a politicii monetare, desi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declansa o relansare durabila a activitatii economice, a investitiilor si a consumului, in lipsa unor masuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing, cu privire la relansarea bugetara si reducerile fiscale.
China a inregistrat anul trecut o crestere de 7,4%, cea mai slaba din ultimul sfert de secol, iar pentru acest an oficialii de la Beijing au fixat o tinta de crestere de 7%.
Dupa decenii in care cresterea economica a Chinei a fost mai mare de 10% pe an, stimulata de exporturi si cheltuieli publice masive in infrastructura, motoarele de crestere au inceput sa incetineasca: productia industriala a incetinit, exporturile au scazut, iar piata imobiliara stagneaza.
In incercarea de a reechilibra si a reorienta economia spre un model de crestere mai lent, dar mai durabil, guvernul chinez vrea sa stimuleze consumul intern, prin incurajarea serviciilor si a sectorului privat si de asemenea sa restructureze companiile de stat ineficiente.
Insa, in pofida masurilor de sustinere repetate, datele statistice dezamagitoare se succed in China, iar aceasta inrautatire a conjuncturii economiei chineze a afectat in ultimele zile bursele din intreaga lume, transmite Agerpres.