Bulgaria suspenda pregatirile pentru construirea gazoductului South Stream
Sofia a suspendat pregatirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, care urmau sa inceapa in aceasta vara, in Bulgaria, in urma criticilor exprimate de catre Bruxelles si Washington, potrivit AFP.
"Am ordonat oprirea lucrarilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma in functie de viitoarele noastre consultari cu Bruxelles-ul", a declarat premierul Plamen Oresarski, dupa o intalnire cu senatori americani.
Comisia Europeana a cerut marti Sofiei sa suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentand ca Bulgaria nu a respectat reglementarile europene in domeniul pietelor publice.
CE a trimis o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a unei proceduri de infringement.
Experti de la Bruxelles sunt asteptati saptamana viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul.
Senatorul american John McCain a declarat duminica faptul ca Statele Unite "sustin eforturile Guvernului bulgar in cautarea, cu mare prioritate, a unei independente energetice fata de orice tara". In privinta gazoductului South Stream, el si-a exprimat dorinta ca proiectul sa fie realizat de catre "organizatii independente din Rusia".
Un consortiul condus de catre societatea rusa Stroytransgaz, care face obiectul unor sanctiuni americane, a fost ales pe 27 mai in vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reactie americana dura.
"Suntem profund ingrijorati cu privire la decizia recenta a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia", a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite Marcie Ries.
Condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmeaza sa asigure legatura intre Rusia si Bulgaria via Marea Neagra, ocolind Ucraina, dupa care sa continue catre Grecia si Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria.
Bulgaria, care depinde integral de livrari de gaze naturale rusesti via Ucraina, conteaza pe South Stream pentru a-si "diversifica caile" de livrare.