UE cere Bulgariei sa sisteze constructia gazoductului South Stream, care incalca legile comunitare. Conducta ar duce gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina
Comisia Europeana a reiterat marti apelul ca Bulgaria sa opreasca activitatile de constructie a gazoductului South Stream, existand probleme de respectare a reglementarilor in domeniul concurentei si cel al achizitiilor publice care au dus la declansarea unei proceduri de infringement.
Prima problema este ca South Stream Bulgaria a fost insarcinata cu proiectarea, finantarea, constructia si operarea conductei fara vreo procedura care sa permita concurenta si transparenta, a declarat marti Chantal Hughes, purtator de cuvant al comisarului pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier, la postul public de radio al Bulgariei, relateaza Novinite, preluata de Mediafax.
Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta acordurile cu subcontractorii, care avantajeaza anumite companii bulgare si ruse.
Hughes nu a mentionat nume de companii care ar provoca ingrijorare la Bruxelles, dar a spus ca, in opinia ei, nu au inceput activitati concrete de constructie, astfel incat este inca usor ca proiectul South Stream sa fie inghetat.
Saptamana trecuta a iesit la iveala ca Stroytransgaz, detinuta de Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, aflat pe lista persoanelor sanctionate de SUA in urma crizei din Ucraina, va construi tronsonul bulgaresc al South Stream.
Oficialii UE au criticat felul in care a decurs licitatia organizata la sfarsitul anului 2013, companiile avand prea putin timp sa isi pregateasca ofertele. "Da, cerem autoritatilor din Bulgaria sa opreasca proiectul, ne asteptam sa tina cont de aceasta pozitie", a spus Hughes.
Afirmatiile au fost facute dupa ce Comisia Europeana a lansat, luni, o procedura de infringement impotriva Bulgariei, pentru nerespectarea legislatiei UE, motivul fiind constructia South Stream.
Ministerul Economiei si Energiei a replicat ca asteapta inca o scrisoare oficiala din partea CE, in care sa fie informat ca procedura este in curs. Oficiali ai Ministerului Economiei au confirmat ca vor respecta termenul de o luna pentru a da un raspuns oficial la o astfel de scrisoare.
Faptul ca autoritatile bulgare sustin ca nu au fost informate oficial contrazic anuntul lui Hughes, potrivit caruia CE a informat deja autoritatile de la Sofia de prima etapa a procedurii de infringement. Hughes a subliniat ca CE insista ca activitatile de constructie a gazoductului sa fie inghetate pana cand proiectul respecta legislatia UE.
Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia catre Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi catre Italia, prin Grecia, iar un altul catre Austria, prin Serbia, Ungaria si Slovacia. Constructia conductei, care ar trebui finalizata pana in 2017, are rolul sa diversifice rutele catre Europa, ocolind Ucraina.
Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).
In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.
Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, in contextul crizei din Ucraina.
Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat intre timp, in urma schimbarii regimului de la Kiev, a anexarii Crimeei de catre Rusia si a violentelor din estul Ucrainei.
Pe acelasi subiect: