Brexitul ii saraceste pe britanici. Progonoza Bancii Angliei s-a adeverit mai devreme decat se astepta: inflatia a atins in aprilie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani
Brexit, Londra, Marea Britanie
Inflatia din Marea Britanie a atins in aprilie cel mai ridicat nivel de dupa septembrie 2013, exercitand presiuni de crestere a costului vietii pentru britanici, inainte de alegerile generale din 8 iunie, transmite Bloomberg.
Preturile de consum au urcat in aprilie cu un ritm anualizat de 2,7%, potrivit datelor publicate marti de Biroul National de Statistica.
Analistii anticipeaza ca inflatia va accelera in continuare, pe fondul deprecierii lirei sterline dupa referendumul pro-Brexit din iunie anul trecur, care scumpeste importurile, potrivit News.ro.
Analistii intervievati de Reuters anticipau o crestere a preturilor de consum de 2,6%.
Cea mai mare parte a cresterii preturilor din aprilie a fost determinata de data tarzie a Pastelui, care a urcat preturile biletelor de avion.
Combinarea deprecierii lirei cu preturile mai mari ale petrolului urca inflatia pentru consumatori si companii.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a avertizat saptamana trecuta ca 2017 va fi un an dificil pentru populatie, salariile urmand sa scada in termeni reali, ajustati la inflatie.
Liderul sindicatului Trades Union Congress, cel mai mare din Marea Britanie, Frances O’Grady, a spus ca datele referitoare la inflatie inseamna ca standardul de viata al britanicilor ar trebui sa fie in centrul campaniei electorale.
Inflatia a fost alimentata de preturile mai mari ale biletelor de avion in perioada Pastelui, preturile mai mari ale hainelor, taxele auto si preturile electricitatii.
Banca Angliei avertiza, saptamana trecuta, ca impactul Brexitului va duce la o scadere dramatica a veniturilor britanicilor, precizand ca salariatii vor avea, in medie, cu cateva sute de lire sterline mai putin in buzunare, pana la sfarsul anului.
Potrivit guvernatorului Bancii Angliei, acest an va fi unul foarte “provocator” pentru gospodariile britanicilor, in conditiile in care “salariile nu vor tine pasul cu preturile”.
Banca Angliei se asteapta la o crestere a inflatiei la 2,7%, pana la sfarsitu anului - mult peste estimari, ca urmare a impactului desprecierii masive a lirei sterline.
Inainte de referendumul din iunie, la care britanicii au votat in favoarea iesirii din UE, lira astelina se tranzactiona in jur de 1,47 dolari. In pezent, moneda britanica a ajuns la 1,29 dolari, o scadere cu 12% in mai putin de un an.
Banca Angliei a redus, saptamana trecuta, si estimarea referitoare la cresterea economica cu 0,1 puncte procentuale, la 1,9% si a mentinut dobanda de politica monetara la minim record de 0,25%.
Banca centrala a imbunatatit in schimb estimarea referitoare la avansul PIB la 1,7% in 2018 si 1,8% in 2019. Anul trecut, economia britanica a crescut cu 1,8%. Institutia a mai apreciat ca ar putea fi nevoita sa creasca dobanzile inainte de sfarsitul anului 2019, cand anticipau analistii, daca procesul de iesire din UE se va desfasura lin in urmatorii doi ani.
Pe acelasi subiect: