Efectele Brexitului se vad deja in buzunarele britancilor. Banca Angliei avertizeaza ca 2017 va fi un an dificil pentru populatie, din cauza inflatiei
Marea Britanie, Brexit, Londra
Impactul Brexitului va duce la o scadere dramatica a veniturilor britanicilor, a avertizat Banca Angliei, precizand ca salariatii vor avea, in medie, cu cateva sute de lire sterline mai putin in buzunare, pana la sfarsul anului, scrie BBC.
Britanicii vor avea un an dificil in 2017 din cauza cresterii preturilor de consum, avertizeaza banca centrala de la Londra.
Potrivit guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney, inflatia va creste intr-un ritm mai alert fata de salarii, astfel incat veniturile reale ale britanicilor se vor diminua, iar puterea de cumparare va scadea.
Acest an va fi unul foarte “provocator” pentru gospodariile britanicilor, in conditiile in care “salariile nu vor tine pasul cu preturile”, a spus Carney.
Astfel, Banca Angliei se asteapta la o crestere a inflatiei pana la 2,7%, mult peste estimari, ca urmare a impactului desprecierii masive a lirei sterline, institutia financiara considerand ca o crestere a dobanzilor nu ar fi binevenita pentru moment.
Inainte de referendumul din iunie, la care britanicii au votat in favoarea iesirii din UE, lira astelina se tranzactiona in jur de 1,47 dolari. In pezent, moneda britanica a ajuns la 1,29 dolari, o scadere cu 12% in mai putin de un an.
Banca Angliei a redus, joi, estimarea referitoare la cresterea economica cu 0,1 puncte procentuale, la 1,9% si a mentinut dobanda de politica monetara la minim record de 0,25%.
Banca centrala a imbunatatit in schimb estimarea referitoare la avansul PIB la 1,7% in 2018 si 1,8% in 2019. Anul trecut, economia britanica a crescut cu 1,8%.
Date publicate joi au aratat ca productia industriala a dezamagit in primul trimestru, iar deprecierea lirei sterline dupa votul pro-Brexit o avut o contributie mica la sustinerea exporturilor.
”Politica monetara nu poate impiedica ajustarea reala necesara, in conditiile in care Regatul Unit se indreapta spre noi acorduri comerciale internationale, sau cresterea mai lenta a veniturilor reale, care va insoti probabil ajustarea respectiva in urmatorii cativa ani”, se arata in rezumatul sedintei de politica monetara de joi.
Institutia a mai apreciat ca ar putea fi nevoita sa creasca dobanzile inainte de sfarsitul anului 2019, cand anticipau analistii, daca procesul de iesire din UE se va desfasura lin in urmatorii doi ani.
Pe acelasi subiect: