Boris Johnson spulberă speranțele scoțienilor privind independența. Reacția premierului de la Edinburgh
Nicola Sturgeon
Premierul britanic Boris Johnson a respins duminică ideea organizării unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.
De cealaltă parte, Partidul Laburist, cea mai mare forţă de opoziţie din Regatul Unit, a sugerat că nu ar încerca să oprească un astfel de demers, informează EFE, preluată de Agerpres.
Chestiunea unui nou plebiscit scoţian şi-a făcut loc în campania electorală britanică după ce şefa Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, a anunţat în această săptămână că va solicita Londrei să i se permită organizarea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei după alegerile generale din Regatul Unit din 12 decembrie.
Conform legislaţiei în vigoare, referendumul trebuie autorizat de guvernul britanic. SNP intenţionează să solicite transferul atribuţiei respective către parlamentul Scoţiei.
În cursul unui referendum precedent, în 2014, unioniştii câştigaseră cu 55% din voturi, iar Johnson consideră că a fost vorba despre "un eveniment unic într-o generaţie". "Nu cred că oamenii din această ţară cred că referendumurile sunt cea mai bună soluţie pentru păstrarea armoniei", a declarat premierul britanic - cotat drept favorit în sondajele de opinie - la postul Sky News.
Din partea opoziţiei, o purtătoare de cuvânt, Rebecca Long-Bailey, a lăsat uşa deschisă posibilităţii unui al doilea plebiscit în cazul în care partidul său ar ajunge la putere. "Dacă după viitoarele alegeri guvernul scoţian consideră că vrea să organizeze un nou referendum şi reuşeşte să adopte legislaţia în acest sens în administraţia locală, atunci noi, în calitate de guvern, nu îi vom bloca drumul. Nu intenţionăm să-l stopăm, cu toate că, evident, nu vom face în niciun caz campanie pentru ca Scoţia să părăsească Regatul Unit", a afirmat Long-Bailey.
Duminică, Sturgeon a declarat că Londra s-ar afla într-o postură "de nesusţinut" dacă s-ar opune unui nou referendum, în condiţiile în care va exista "o majoritate clară" în Scoţia care să se pronunţe pentru organizarea unui nou plebiscit. "Cred că ar fi o atitudine pe care niciun politician de la Westminster (Parlamentul britanic) nu va putea să o susţină", a insistat Sturgeon, care a dat asigurări că "toată lumea în Scoţia ştie că va avea loc un nou referendum".
Sturgeon a reiterat că majoritatea scoţienilor au votat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, în 2016, şi că decizia Regatului Unit, rezultată în urma acelui vot, de a ieşi din blocul comunitar schimbă condiţiile în conformitate cu care s-a desfăşurat referendumul pentru independenţa Scoţiei din 2014.
Mii de oameni s-au strâns sâmbătă la Glasgow, bastion al separatismului scoţian, pentru a o susţine pe Sturgeon şi a cere convocarea unui nou referendum pentru independenţă în 2020.
Sondajele de opinie arată că SNP, care în prezent este a treia forţă în Parlamentul britanic cu 35 de deputaţi, va câştiga alegerile din Scoţia şi ar putea obţine până la 50 din cele 59 de mandate rezervate circumscripţiilor din această regiune.
Pe acelasi subiect: