Bloomberg: Sanctiunile economice impotriva Rusiei, limitate de dependenta Europei de gazele rusesti
Exporturile de petrol si gaze naturale in valoare de 160 miliarde de dolari pe an ar putea reprezenta cea mai importanta arma a Rusiei in infruntarea cu UE si Statele Unite privind situatia din Ucraina, deoarece Europa nu se poate lipsi de energia ruseasca, potrivit unei analize Bloomberg.
In contextul referendumului convocat duminica in Crimeea privind aderarea la Federatia Rusa, Washingtonul si aliatii sai europeni au putine parghii la dispozitie prin care sa poata descuraja interventia presedintelelui rus Vladimir Putin in Ucraina, noteaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Amenintarile cu inghetarea activelor si interdictia de a mai calatori in UE pentru apropiatii lui Putin nu au avut efecte semnificative la Moscova. Vineri, sase ore de discutii intre secretarul de stat al SUA John Kerry si ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov s-au incheiat fara un acord.
Rusia este cel mai mare producator de petrol la nivel global si a exportat in 2012, catre Europa si Statele Unite, petrol, carburanti si ingrasaminte chimice bazate pe consumul de gaze naturale in valoare totala de 160 miliarde de dolari.
Rusia exporta petrol si gaze catre UE si SUA in valoare de 160 mld. dolari
Intr-adevar, un embargo pe aceste exporturi ar priva guvernul rus de fonduri semnificative, insa consumatorii din Europa ar putea avea prea mult de pierdut, iar masura s-ar putea dovedi ineficace, comenteaza pentru Bloomberg Jeff Sahadeo, directorul Institutului de Studii Europene, Ruse si Euroasiatice din cadrul Universitatii Carleton.
"Pe termen scurt, ar fi foarte dificil de realizat si nu este clar daca ar afecta comportamentul Rusiei. Daca Vestul joaca cartea sanctiunilor pe exporturile de energie, cel care clipeste primul pierde", a explicat expertul.
Cancelarul german Angela Merkel, care supravegheaza cea mai mare economie europeana si cel mai mare partener comercial al Rusiei de pe continent, a declarat vineri ca Germania este pregatita sa suporte consecintele economice ale unor sanctiuni impotriva Rusiei.
Analistii bancilor Goldman Sachs, Bank of America si Morgan Stanley anticipeaza ca Europa nu va sprijini sanctiuni care ar presupune reducerea livrarilor de petrol si gaze naturale din Rusia. In 2012, statele europene membre ale Agentiei Internationale pentru Energie au importat din Rusia 32% din necesarul de petrol, carburanti si ingrasaminte chimice bazate pe cosumul de gaze naturale.
Anul trecut, 30% din consumul total de gaze naturale al UE, Turciei, Norvegiei, Elvetiei si tarilor balcanice a fost asigurat de Rusia, cea mai mare parte din acest volum tranzitand teritoriul Ucrainei, potrivit Departamentului pentru Energie al SUA.
Renuntarea la petrolul si gazele rusesti nu este o optiune pentru Europa, considera Marc Lanthemann, analist la Stratfor. Europa risca repetarea scenariului din 2008, cand a incercat fara succes sa impuna sanctiuni impotriva Rusiei pentru interventia din Georgia.
"Nu anticipam sa fie convenite sanctiuni semnificative", a afirmat analistul, precizand ca cel mai probabil va fi vorba despre sanctiuni financiare impotriva bancilor rusesti si oligarhilor apropiati Kremlinului.
Preturile petrolului si gazelor nu au reactionat la criza din Crimeea
In timp ce rubla, grivna ucraineana, alte monede din regiune si bursele de la Moscova si Kiev au scazut puternic in ultimele saptamani, odata cu escaladarea crizei din Crimeea, preturile petrolului si gazelor nu au reactionat la posibilitatea aplicarii unor sanctiuni impotriva Rusiei.
"Partenerii nostri inteleg ca sanctiunile sunt un instrument contraproductiv", a declarat Lavrov dupa intalnirea cu Kerry.
Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, stagneaza in jurul nivelului de 109 dolari pe baril incepand din 6 martie, cand adunarea regionala din Crimeea a anuntat referendumul din aceasta duminica.
Uniunea Europeana a platit in 2012 un total de 156,5 miliarde de dolari pentru gaze naturale rusesti, potrivit Centrului pentru Comert International, aflat sub umbrela Organizatiei Mondiale a Comertului si Organizatiei Natiunilor Unite.
Asa-numitele "sanctiuni inteligente", precum interdictia de a circula in UE sau inghetarea activelor din strainatate, ar afecta stilul de viata al apropiatilor lui Putin, ceea ce ar putea genera presiuni la Kremlin, considera analistii. Totodata, sanctiunile pe exporturile de energie ar putea avea efecte nedorite, precum cresterea preturilor, si ar putea da nastere la reactii greu de anticipat din partea consumatorilor din Europa.
Pe acelasi subiect: