Belgia si Olanda isi retraseaza granitele. Cele doua tari fac un schimb de teritorii de-a lungul raului Maas
Raul Maas, la Maastricht
Provincia belgiana Liege face luni, 28 noiembrie, un schimb de teritorii cu Olanda, frontiera belgiano-olandeza urmand a fi retrasata printr-un tratat care va fi semnat de regele Philippe al Belgiei si regele Willem Alexander al Olandei, relateaza cotidianele belgiene Le Soir si La Derniere Heure, citate de Agerpres.
Teritoriile in cauza se afla pe malul fluviului Meuse (Maas in olandeza), in dreptul localitatilor Visé (Belgia) si Eijsden (Olanda), si sunt zone naturale nelocuite.
Tratatul semnat luni este o consecinta a actiunilor intreprinse la inceputul anilor '60 pe malul fluviului Meuse, in zona unde acesta reprezinta frontiera naturala dintre Belgia si Olanda.
"A fost necesara o rectificare a cursului fluviului Meuse si 13 hectare de terenuri belgiene au fost alipite geografic la Olanda, fara a avea un alt acces decat trecand pe la vecinii nostri. Acest lucru a ridicat probleme referitoare la regulile politiei'', explica Charles Havard, reprezentant al primariei comunei belgiene Visé.
"Este vorba despre o masura pur practica, nu exista nici macar o locuinta, nu pierdem locuitori. Sunt doar zone naturale, pe care le cedam pentru ca politia sa poata avea un acces mai facil'', adauga el.
In schimb, Belgia recupereaza un mic teritoriu cu o suprafata de 3 hectare.
Semnarea tratatului va avea loc in capitala olandeza, iar modificarea frontierei va deveni efectiva incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza ratificarii documentului de catre cele doua parlamente nationale (cu siguranta nu inainte de 1 ianuarie 2018).
Frontiera actuala a fost stabilita 1843 de-a lungul fluviului Meuse, urmand punctele cele mai adanci ale cursului acestuia intre localitatile Visé si Eijsden.
In 1961, s-a decis inceperea unor lucrari pentru facilitarea navigatiei, terenuri belgiene regasindu-se astfel pe partea olandeza si viceversa, fara posibilitate de acces pe cale terestra. Operatiunea s-a desfasurat in cadrul unor lucrari de anvergura in perioada 1962 - 1980 si a vizat imbunatatirea jonctiunii canalelor Albert si Juliana.
Pe acelasi subiect: