Belgia are, in sfarsit, Guvern. Elio Di Rupo, premierul francofon, de la care se asteapta sa scoata centrul UE din criza
Regele Albert al II-lea al Belgiei a numit luni seara Guvernul condus de socialistul francofon Elio Di Rupo (foto), punand capat celei mai indelungate crize politice din istoria regatului, la 540 de zile dupa alegerile legislative, a anuntat Palatul Regal, scrie Mediafax.
Di Rupo, in varsta de 60 de ani, este primul francofon care conduce un Guvern in Belgia dupa mai mult de 30 de ani.
Ceremonia de depunere a juramantului de catre noul sef al Guvernului, care ii succede crestin-democratului flamand Yves Leterme, precum si de catre cei 12 ministri si sase secretari de stat va avea loc marti la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei), precizeaza un comunicat al Palatului.
Liberalul francofon Didier Reynders, in varsta de 53 de ani, paraseste postul de ministru de Finante, pe care il ocupa din 1999 si care i-a adus notorietatea internationala, si se va ocupa de Afaceri Externe si Europene.
El face schimb de functii cu flamandul Steven Vanackere, de 47 de ani, care va avea sarcina dificila de a ameliora situatia financiara a regatului, in contextul crizei datoriilor.
A fost nevoie de 18 luni, dupa alegerile legislative din 13 iunie 2010, pentru a forma un nou Guvern, negocierile blocandu-se mult timp din cauza divergentelor intre partidele flamande, majoritare in Belgia, si cele francofone.
Coalitia pe care in final a reusit sa o formeze Di Rupo include sase partide - socialisti, liberali si crestin-democrati, atat flamanzi cat si francofoni - dar exclude marele castigator al alegerilor din Flandra, formatiunea separatista N-VA condusa de Bart De Wever, care a promis deja o opozitie feroce.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: